El Consell d'Europa considera que la llei de seguretat ciutadana és "altament problemàtica"

El comissari de Drets Humans, Nils Muiznieks, ha advertit que si cal tractarà el tema amb les autoritats espanyoles

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, s'ha referit aquest dimarts a l'esborrany de la llei de seguretat ciutadana que prepara el govern espanyol i ha considerat que és "altament problemàtica". La proposta del ministeri de l'Interior preveu multes de fins a 600.000 euros per a manifestacions no comunicades davant d'institucions públiques.

Muiznieks ha advertit que la nova llei planteja dubtes sobre "si són necessàries aquestes restriccions en una societat democràtica" per mantenir l'ordre públic, i sobre com evitar "interferir massa en la llibertat de reunió". El comissari ha afegit que, si els plans del ministeri van més lluny, "tractaré el tema amb les autoritats espanyoles".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha volgut deixar clar que l'avantprojecte de llei "no pot passar més filtres d'òrgans institucionals dels que passarà". Fernández Díaz ha lamentat que "alguns van criticar la llei abans de conèixer-la" i ha reiterat que és una norma que "pretén millorar les llibertats públiques i els drets fonamentals".

Advertències a la 'troica'

El comissari de Drets Humans ha reclamat als integrants de la 'troica' (Banc Central Europeu, Comissió Europea i Fons Monetari Internacional) que tinguin en compre l'impacte dels acords financers que prenen i els efectes que poden tenir sobre la situació dels drets humans dels països receptors d'ajudes.

El Consell d'Europa ha presentat un document amb recomanacions per als 47 estats membres amb l'objectiu de garantir que les mesures d'austeritat siguin temporals, necessàries, proporcionals i no discriminatòries. Muiznieks ha insistit en la necessitat de potenciar la figura del defensor del poble i d'impulsar la tasca de les institucions estatals i organitzacions socials dels drets humans.