RETALLADES SANITAT
Societat 05/04/2011

"Conseller Boi Ruiz: el model sanitari està en perill i demanem que desactivi el pla de retallades"

El sindicat Metges de Catalunya, el Consell del Col·legi de Metges de Catalunya i el Fòrum Espanyol de Pacients s'han unit contra el pla de retallades a la sanitat que proposa la conselleria de Salut. "Considerem inadmissible i intolerable la retallada pressupostària del 10% sense tenir en compte criteris clínics", ha dit Antoni Gallego, secretari general de Metges de Catalunya

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEl col·lectiu de metges considera que les mesures que estan anunciant els hospitals catalans per reduir la despesa sanitària estan traspassant les "línies vermelles" que van pactar amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè la qualitat del servei que rep el pacient no es veiés afectada. És per això que el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Antoni Gallego, ha demanat a Ruiz que no apliqui el pla de retallades ja que "està en perill el model sanitari".

El sindicat, que avui ha comparegut en roda de premsa amb el Consell General del Col·legi de Metges i amb el Fòrum Espanyol de Pacients, considera "inadmissible" i "intolerable" la retallada i assegura que el criteri dels metges "no ha estat escoltat".

Metges de Catalunya ha anunciat mobilitzacions contra les retallades, però no ha concretat les dates. Tot i així, assegura que serà abans del dia 14 d'abril, data en la que ja hi ha convocada una concentració sanitària de tots els sindicats en contra de les retallades.

Els metges asseguren que no acceptaran mesures que impliquin el tancament de quiròfans, plantes o reducció de plantilles mèdiques i proposen aprimar una estructura que "ja està hipertrofiada". "Demanem a la conselleria que si no tenen diners els vagin a buscar a Madrid però que no toquin l'acte mèdic ni el capítol de Salut", ha dit Gallego que, de moment, descarta la possibilitat d'una vaga. Segons ell, si s'apliquen les actuals mesures, els metges treballaran "en condicions inadequades i es farà una medicina de guerra".

El president del Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (que agrupa els quatre col·legis catalans), Fernando Vizcarro, ha reconegut que el col·lectiu de metges està "preocupat" per la qualitat de l'assistència si s'apliquen les retallades. "S'han pres decisions precipitades i això ha generat incertesa", ha afegit Albert Jovell, president del Fòrum Espanyol de Pacients que ha assegurat que una de les mesures que més preocupa és la d'allargar l'horari d'estiu als hospitals. "La malaltia no la tries com les vacances", ha dit.

stats