El Constitucional suspèn la llei contra el 'fracking'

Cantàbria, Navarra, la Rioja i Catalunya han prohibit aquesta tècnica en els seus territoris, però el govern de l'Estat ha recorregut en contra d'aquestes lleis i el Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja

El Tribunal Constitucional ( TC ) ha admès a tràmit el recurs del govern de l'Estat contra la llei catalana que prohibeix la fractura hidràulica ( fracking ) en aquesta comunitat i ha suspès provisionalment la norma recorreguda .

El fracking és una tècnica per la qual es trenca la roca mare i s'extreu gas contingut en la pedra destruïda .

Cantàbria , Navarra , la Rioja i Catalunya han prohibit aquesta tècnica en els seus territoris , però el govern de l'Estat ha recorregut en contra d'aquestes lleis i el Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja .

La llei de mesures fiscals , administratives , financeres i del sector públic a Catalunya va ser recorreguda per l'executiu el passat mes d'octubre amb l'argument que "estableix la prohibició -que en la pràctica és absoluta- l'ús de la tècnica de fracturació hidràulica en l'aprofitament d'hidrocarburs " .

El govern espanyol considerava en el seu recurs que havien estat envaïdes les seves competències i feia referència al cas de Cantàbria , el seu establiment d'una prohibició anàloga i l'anul·lació ja decidida pel Tribunal Constitucional .

El tribunal ha de traslladar ara de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat , així com a la Generalitat i al Parlament de Catalunya perquè puguin personar-se en el procés i formular les seves al·legacions .

L'admissió a tràmit implica automàticament la suspensió provisional durant cinc mesos de la norma recorreguda quan així ho sol·licita el govern de l'Estat, com ha succeït en aquest cas , segons la Constitució .

En haver-ho demanat el govern espanyol , la norma queda suspesa en tant el Constitucional no resol el fons de l'assumpte o , si és el cas , fins que decideixi , complert el termini de cinc mesos , si perllonga l'anul·lació cautelar de la norma.

Més continguts de