Societat 12/03/2020

"És com una pel·lícula. La meitat del sostre ha caigut"

Els Bombers confirmen que en l'explosió de la Verneda, que deixa dos morts, es van trencar plaques d'amiant

Pau Esparch / Maria Ortega
4 min
Les naus que van rebre els impactes dels blocs de formigó que van volar

Barcelona"És com una pel·lícula. La meitat del sostre de les oficines ha caigut". Era la impressió que tenia ahir al matí la Mar, una treballadora del polígon Montsolís del barri de la Verneda de Barcelona, després d'haver pogut accedir a la seva nau. Des de l'explosió de dimarts a la tarda en una empresa química del polígon no hi havia tornat. Va poder entrar a les oficines –per agafar els objectes personals– amb una grua dels Bombers, que de moment no els deixen trepitjar la part de baix. "Sembla que s'ha ensorrat una part del terra", va explicar. Van tenir la sort que, en el moment de l'explosió, estaven dinant. Però a la nau del costat va morir una de les dues víctimes de l'explosió. La segona es va confirmar ahir després que s'hagués trobat mort el desaparegut a l'empresa on va començar l'accident i on treballava fent tasques de neteja.

L'explosió al polígon Montsolís del barri de la Verneda de Barcelona

El primer mort que es va localitzar treballava a una nau situada a uns 200 metres de l'empresa de l'explosió. Els blocs de formigó que van sortir disparats per l'explosió van volar fins a les teulades de la nau on treballava la víctima i a les del costat. Algunes parts de les teulades no van aguantar el pes del formigó i es van ensorrar. El formigó va caure dins les naus i va impactar contra els treballadors. Entre les naus que van rebre blocs de formigó i l'empresa de l'explosió, a part de les dues morts, 19 persones van resultar ferides –13 de les quals van ser traslladades a centres mèdics–, però totes ja han rebut l'alta. La majoria dels ferits tenien contusions, sobretot a les cames, així com dificultats respiratòries per l'ansietat. Pel que fa al segon mort, el van trobar dins l'empresa de l'explosió enmig de la runa, els trossos de parets i el formigó que havia caigut, que els Bombers van haver de moure amb grues.

Els Bombers també van confirmar que durant l'accident es van trencar plaques d'amiant. Segons el cap d'operacions, Ángel López, es van trencar cobertes "que són de fibrociment". Tot i això, López va voler tranquil·litzar els treballadors i els veïns: "En el moment de trencar-se el producte fa una mica de fumera que és perillosa de respirar, però després de 20 hores de l'explosió això ja ha desaparegut totalment". Una valoració que no comparteixen els veïns, que es queixen del risc d'estar exposats a l'amiant. De fet, com que estan sensibilitzats amb el perill per a la salut de les fibres de fibrociment, el mateix dimarts a la tarda, poc després de l'explosió, van alertar els equips d'emergències de la necessitat d'activar també l'alerta per amiant i de prendre mostres de l'aire.

L'empresa on es va produir l'explosió i on es va trobar un treballador mort

Ramon Tur, membre de la comissió de medi ambient i amiant de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), va explicar ahir que van arribar a enviar imatges de les plaques trencades per demanar que es prenguessin mesures de protecció, però que no van rebre cap resposta. "Els danys per l'amiant surten al cap dels anys i llavors ja ningú recordarà l'explosió", va avisar Tur. Des de la comissió van considerar que s'hauria d'haver ruixat amb aigua la zona afectada per evitar la propagació de partícules i remarquen que una teulada degradada pot alliberar fibres amb més facilitat. "No n'hi ha prou deixant passar 20 hores", van lamentar. Fonts municipals van defensar que "no hi havia perill per a la població" i van assegurar que "no calia fer mesures de l'aire" perquè els Bombers van comprovar l'estat del material.

Determinar l'afectació

L'higienista i expert en amiant Lluís Mallart va valorar que "és evident que s'han dispersat fibres a l'ambient" perquè si es fragmenten les plaques de fibrociment, que tenen entre un 6% i un 8% d'amiant, en surten fibres. "Per determinar si s'ha produït una dispersió en un radi determinat, la millor manera és la recollida de mostres de pols de la superfície", va considerar Mallart, perquè les fibres poden arribar a ser a les parets o darrere els tubs. En aquest sentit, la FAVB va alertar en un comunicat que l'explosió de la Verneda ha demostrat, de nou, "el perill que implica per a la salut la presència de l'amiant". "Ens cal una clarificació del grau de risc real de les empreses de tota la zona industrial, de les mesures de seguretat que s'hi apliquen i del grau de control sobre el seu funcionament", va reclamar la FAVB.

Naus afectades pel formigó que va volar i on va morir un treballador

Els Bombers van manifestar ahir que l'empresa on es va produir l'explosió, pel que saben de moment, ho tenia "tot en regla". Segons Ángel López, pel que s'ha pogut determinar fins ara, l'explosió es va produir en un dipòsit metàl·lic soterrat de la nau mentre es feia una prova de manteniment amb aire comprimit. "Entenem que és habitual en el manteniment", va assegurar López. Els Bombers calculen que l'ona expansiva de l'explosió, que va ser "bastant violenta", va arribar a ser d'entre 200 i 500 metres. El dipòsit afectat, que estava enterrat, va aixecar tot el formigó de sobre, que va sortir volant.

Cotxes afectats pels blocs de formigó que van caure
stats