Societat 14/07/2011

Corals de vint països competeixen a Cantonigròs

Osona acull fins diumenge el Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que reuneix en la 29a edició una trentena de cors de vint països diferents i recorda Gaudí, Maragall, Pau Casals i Joan Triadú.

Marta Salicrú
2 min
Inauguració al Palau El cor suec Tyressö Ungdomskör va oferir ahir el concert  inaugural del festival al Palau de la Música Catalana.

Barcelona.En la saturada oferta de festivals d'estiu, la identitat és clau per distingir-se de la resta d'esdeveniments musicals que se celebren al juliol i a l'agost a Catalunya. I, per diversos motius, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs, concurs de música coral que arrenca avui, és únic.

Per començar, l'objectiu del festival és, com explica Josep Maria Busquets, president del certamen, "buscar amb el llenguatge universal de la música la interrelació cultural entre els diferents països del món", cosa que va fer el certamen mereixedor el 1996 de la Creu de Sant Jordi per contribuir al foment de l'intercanvi cultural. El 2003 també va rebre el Premi Nacional de cultura.

D'anada i tornada

La 29a edició reunirà des d'avui i fins diumenge gairebé una trentena de cors de vint estats diferents, i en les gairebé tres dècades del festival hi han passat formacions de més de vuitanta països. Tal com obliguen les bases del concurs, les corals interpretaran obres d'autors del país d'on vénen per donar a conèixer el patrimoni musical propi al festival. Però l'intercanvi és d'anada i tornada. "Tota la gent que hi ve sap que ve a un festival que se celebra a Catalunya, un territori que és una nació, que té un idioma i una cultura propis -explica Busquets-. Per això en les intervencions dels diferents grups sempre hi ha obres catalanes". En dues de les tres categories -cors mixtos, infantils i femenins- els participants hauran de defensar obres catalanes: El cant de la senyera , amb lletra de Joan Maragall, i Nigra sum , de Pau Casals.

Homenatges

Maragall i Casals són dues de les personalitats que el festival homenatja aquest any, per commemorar el centenari de la mort del poeta i per celebrar l'edició íntegra de l'obra coral del músic del Vendrell a Catalunya. Cantonigròs també recorda aquest any l'arquitecte Antoni Gaudí -la Sagrada Família, que es va acabar de cobrir al novembre, és la imatge de la 29a edició- i el crític literari Joan Triadú, molt vinculat a Cantonigròs i al festival i mort a l'octubre.

Una altra de les característiques que distingeixen el festival és que ni els participants ni l'organització són professionals. "És obligatori que els participants siguin amateurs -diu Busquets-, però quan s'inscriuen han d'acreditar un alt nivell. L'exigència és molt alta". Pel que fa a l'equip, el president afirma que "el voluntariat és el motor de l'organització del festival; si la gent que treballa al festival fos professional, els costos serien impossibles d'assumir". De la mateixa manera, els participants al concurs s'allotgen en domicilis particulars dels voluntaris de 25 municipis osonencs.

Marxar de Cantonigròs

El festival, però, podria deixar-se de celebrar a Cantonigròs si el nou ajuntament, amb el qual el festival encara s'ha de reunir, no li facilita la millora de les instal·lacions de backstage que el certamen reclama. "El festival ha agafat una volada que ens requereix uns mínims per poder atendre tota la gent que ens visita -diu Busquets-. Ens cal que s'identifiquin unes zones urbanes on poder muntar serveis d'escenari elementals, camerinos i altres serveis. I com que fins ara no se'ns ha donat cap solució, mentre no es produeixi aquest acord ens hem plantejat traslladar el festival de Cantonigròs un any o dos a un altre lloc on se'ns permeti fer-lo amb tots els mitjans necessaris".

stats