Societat 23/04/2020

L'estudi del govern espanyol per saber la immunitat de la població torna a ajornar-se i no començarà dilluns que ve

Illa va anunciar inicialment que les proves a 36.000 famílies començarien després de Setmana Santa

M.f.f. / M.e.
2 min
Cossos de seguretat i voluntaris reparteixen mascaretes a Madrid aquest matí

Madrid / BarcelonaEls tests massius s'han convertit en una de les pedres a la sabata del govern espanyol en la crisi de la coronavirus. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) reclama proves generalitzades a la població per conèixer el grau de presència del virus, però a Espanya li està costant arrencar mentre es parla ja de les diferents fases de la desescalada.

Primer va ser el gran fiasco dels tests ràpids defectuosos, i ara no hi ha manera que comenci l'estudi de seroprevalença a 36.000 famílies que va anunciar a bombo i platerets el ministeri de Sanitat durant la Setmana Santa. L'estudi és clau perquè permetrà saber, en part –ja que en total es faran unes 60.000–, el grau de prevalença de la infecció entre la població i estimar el nombre de persones que ja estan immunitzades. És a dir, que han passat el virus sense adonar-se'n o tenint símptomes molt lleus.

La intenció inicial era que l'estudi comencés a fer-se la setmana passada. Però ahir dimecres el ministeri va anunciar que arrencaria dilluns. Aquest dijous, en un nou ajornament, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que no seria finalment dilluns sinó durant la setmana que ve, sense concretar la data. La nova demora es deu, segons ha pogut saber l'agència Europa Press, a nous problemes logístics.

Tot i que inicialment Sanitat va plantejar que fos l'exèrcit, vestit de paisà, qui dugués a terme les proves, al final ha cedit la realització de l'estudi de l'Instituto de Salud Carlos III i l'Instituto Nacional de Estadística (INE) a les comunitats autònomes. El problema és que ha traslladat la informació a última hora i a les comunitats els està costant organitzar la recollida de proves i informació. Illa ha fet una crida a la col·laboració de les comunitats autònomes per desenvolupar l'estudi epidemiològic, així com també a les famílies que siguin contactades per telèfon per dur a terme les proves. L'aportació és voluntària, però el ministre ha demanat que la gent s'hi presti per tenir una radiografia de la situació.

El govern espanyol ha assegurat en diverses ocasions que els resultats d'aquestes proves serviran per dissenyar les mesures de confinament. Però l'estudi s'allargarà durant vuit setmanes i no estan previstos resultats, com a molt aviat, fins a finals de juny. Aquesta informació xoca amb l'anunci fet ahir dimecres pel president espanyol, Pedro Sánchez, que va situar el desconfinament per a la segona quinzena de maig, el que ell ha passat a anomenar la "nova normalitat". Davant d'aquest escenari, Illa ha justificat aquest dijous en la comissió de sanitat del Congrés que l'estudi, al capdavall, serà una informació més que es tindrà en compte.

Objectiu: 80.000 tests diaris de PCR

Durant la cinquena compareixença en la comissió de sanitat del Congrés des que va començar la crisi del coronavirus, Illa ha explicat també que treballen per arribar als 70.000 i 80.000 tests diaris de PCR, les proves que considera "més fiables". Però, per arribar a aquesta xifra –actualment, segons el ministeri, se'n fan 40.000 de diaris–, Illa ha admès que cal una "activitat logística" que a hores d'ara encara no està preparada.

stats