Societat 28/09/2011

El Clínic crea un prototip de vacuna contra el VIH "molt més potent" que tots els seus antecessors al món

Aquesta vacuna, fruit de la col·laboració entre investigadors de l'Hospital Clínic i altres d'arreu de l'Estat, ha aconseguit una resposta immunitària en el 90% de les persones sanes a les quals se'ls ha inoculat

Efe
2 min

MadridUn equip de científics format per investigadors del Clínic de Barcelona i el Gregorio Marañón de Madrid ha creat un prototip de vacuna contra el VIH "molt més potent" que els desenvolupats fins ara a tot el món i que ha aconseguit obtenir una resposta immunitària en el 90% de les persones sanes a les quals se'ls ha inoculat.

La troballa ha sigut presentada després de presentar una alta eficàcia en ratolins i micos. El prototip de vacuna va començar a assajar-se en éssers humans fa un any, en la fase I, que s'ha provat en trenta persones sanes (quinze a Barcelona i quinze a Madrid), elegides entre 370 voluntaris.

L'objectiu de l'estudi era comprovar la capacitat preventiva d'aquesta vacuna, és a dir, si era capaç de provocar una resposta en el sistema immunològic dels pacients. L'estudi va ser "aleatori i a doble cec". És a dir, els investigadors no van decidir a qui se subministraven les vacunes o el placebo i el personal de l'assaig tampoc va saber en cap moment què estava administrant.

Durant l'assaig, sis persones van rebre placebo i 24 la vacuna, que van presentar "escassos" i "lleus" efectes secundaris (cefalees, dolor a la zona de la injecció o malestar general), per la qual cosa es pot afirmar que "la vacuna és segura per continuar amb el desenvolupament clínic del producte", ha subratllat aquest investigador.

El 95% dels pacients va generar defenses (normalment, que responen en un 25%), però a més, mentre que altres vacunes estimulen cèl·lules o anticossos, aquest prototip "ha aconseguit estimular-los tots dos", destaca Felipe García, de l'Hospital Clínic de Barcelona.

A més, en el 85% dels pacients, les defenses generades s'han mantingut durant almenys un any, "que en aquest camp és bastant temps", ha constatat García.

Els investigadors realitzaran ara un nou assaig clínic, aquesta vegada amb voluntaris infectats pel VIH, amb l'objectiu de saber si aquest compost, a més de prevenir, pot servir per tractar aquesta malaltia.

"Hem provat que serveix com a vacuna preventiva i a l'octubre vacunarem persones infectades amb VIH per veure si a més la vacuna serveix per curar perquè els tractaments antiretrovirals han de prendre's tota la vida, una cosa insostenible en llocs tan afectats per la sida com l'Àfrica", ha afirmat García.

El nou assaig es realitzarà amb trenta voluntaris més: vint rebran la vacuna i deu el placebo.

stats