SOCIETAT
Societat 17/04/2012

Creen una aplicació gratuïta per a mòbils per potenciar la donació de sang a Catalunya

Amb aquesta eina, qualsevol ciutadà pot saber quin és el punt per donar sang que li queda més proper i tenir a mà un registre actualitzat de les seves donacions recents

Acn
2 min
Imatge de l'aplicació per potenciar les donacions de sang / ACN

LleidaLa Federació Catalana de Donants de Sang i l'empresa lleidatana USE-IT han desenvolupat una aplicació única al món per a smartphones Iphone i Android amb l'objectiu de potenciar la donació de sang a Catalunya, especialment entre els joves. Amb aquesta eina que es pot descarregar gratuïtament, qualsevol ciutadà pot saber quin és el punt per donar sang que li queda més proper en un moment determinat així com tenir a mà un registre de les seves donacions. Tot i que el país és uns dels territoris amb un índex més elevat de donacions, amb un 37,37 per mil, durant l'any 2011 van disminuir respecte anys anteriors. El Ministeri de Sanitat, Navarra i el País Basc ja s'han interessat també per l'aplicació.

La Federació Catalana de Donants de Sang ha posat aquest dimarts a disposició dels ciutadans del país una nova aplicació gratuïta per a Iphone i Android, 'Donem sang', que ha desenvolupat l'empresa lleidatana USE-IT, a partir de la idea sorgida per l'Associació de Donants de Sang de l'Urgell. La Federació ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida per desenvolupar aquesta eina, que ha costat uns 6.000 euros, i amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, que és l'entitat que centralitza les donacions a Catalunya.

Per descarregar-se l'aplicació, l''usuari només ha de cercar l'expressió 'donar sang' entre les utilitats d''Apple Store' o de 'Play Store'. Un cop descarregada ja es pot començar a utilitzar. Així, per una banda, mitjançant el sistema de geolocalització, l'aplicació indica a l'usuari quin és el punt més proper, ja sigui fix o mòbil, on donar sang. També mostra la ruta per arribar al punt escollit, a més d'oferir informació i contacte del lloc.

Per altra banda, l'aplicació també ofereix una àrea per al donant on cadascú pot saber l'històric de donacions que ha fet i planificar la propera, tot i que l'eina avisa al cap de tres mesos o quatre -en funció de si l'usuari és home o dona- després de la darrera donació feta, que és el període recomanat que ha de passar entre donació i donació. Així mateix, l'aplicació també dóna consells sobre la donació de sang. Els seus promotors també volen implementar-la per anar introduint millores que la facin accessible a més col·lectius i traduir-la a altres llengües.

Voluntat d'estendre l'aplicació arreu del món

Inicialment, l'aplicació només ofereix les dades de Catalunya, les quals obté de la base de dades del Banc de Sang, i en català, tot i que durant els pròxims dies també s'implementarà en castellà, anglès i francès. Si bé s'ha posat en marxa avui mateix, Navarra i el País Basc ja s'han interessat per posar-la en pràctica als seus territoris.

A partir d'ara, la Federació Catalana de Donants de Sang té previst fer presentacions de l'eina per diferents llocs amb la voluntat de fer-la arribar a tot el món, així com el model català de donacions, mitjançant la Federació Internacional de Donants, de la qual forma part la catalana. L'entitat ja té programades, entre d'altres, presentacions a França per donar a conèixer el 'Donem sang'.

stats