Societat 13/07/2017

Creen el primer espai digital d'ajuda a persones que han superat un càncer

El portal #Despresdelcancer s'anirà alimentant mensualment amb testimonis de persones que han passat per un càncer

Efe
2 min
La Leo, l’Anna i la Maria fan teràpia de grup. A l’altre costat de la pantalla hi ha la psicòloga Maria Lleras.

BarcelonaLa Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (Fecec) ha creat el primer espai digital a Catalunya per a persones que han superat un càncer o han aconseguit convertir-lo en una malaltia crònica. El portal #Despresdelcancer neix amb un doble objectiu: d'una banda, donar resposta a les necessitats d'informació i serveis que tenen les persones que "després d'haver superat un càncer han d'adaptar-se a una nova realitat", i de l'altra, "visibilitzar les necessitats d'aquest col·lectiu per conscienciar la societat d'aquesta nova realitat", ha explicat la gerent de la Fecec, Clara Rosàs, durant la presentació aquest dijous al matí del nou espai digital.

Rosàs ha concretat que aquest espai digital "neix amb un contingut inicial que s'anirà alimentant mensualment també a partir de testimonis de persones malaltes" i que s'estructura en cinc blocs, que alimentaran articles divulgatius "perquè siguin comprensibles per al públic heterogeni al qual va dirigit, sense perdre el rigor científic".

Els cinc blocs es titulen en primera persona per "donar veu a les persones que han superat la malaltia" i alguns exemples són: "Com estic", amb continguts sobre la gestió de seqüeles per millorar i ajustar-se als canvis físics i emocionals, com la fatiga o aprendre a afrontar la sexualitat, i "Em cuido", amb recomanacions per adoptar un estil de vida saludable i millorar la qualitat de vida, que inclourà informació sobre l'activitat física diària que és necessària, o consells sobre una alimentació saludable.

Treballar després del càncer

Un altre dels bloc és "M'organitzo", que inclou informacions pràctiques per afrontar problemes en l'àmbit laboral, financer o legal com els derivats de processos d'adopció, o la renovació del carnet de conduir, entre d'altres, ha concretat la gerent. En el bloc "Suport i serveis" es recullen els serveis en l'àmbit psicosocial i laboral que ofereixen les entitats federades a la Fecec, mentre que el bloc "Comparteixo" és un espai on s'intercanvien experiències de diferents testimonis.

El director del pla director d'oncologia, Josep Maria Borràs, ha informat que a Catalunya hi ha més de 110.000 persones que han superat o cronificat el càncer, una xifra que augmenta cada any en un 1,6% o un 1,7%. Borràs ha opinat que el "creixement" d'aquest col·lectiu "justifica" la posada en marxa del nou portal i ha entonat el 'mea culpa' en afirmar que fins ara els serveis sanitaris s'han centrat "en la curació del càncer" i ha instat a "abordar la situació quan la malaltia s'ha superat".

Loli Fernández, que ha superat un càncer de mama, i Neus Coll, que va patir un càncer de recte, han valorat la nova eina com a "molt necessària", i han al·ludit als "nombrosos problemes, tant personals com socials i laborals, que s'han d'afrontar després del càncer, que en molts casos acaben en la desocupació".

El portal té el finançament de l'Obra Social La Caixa, que ha destinat 13.000 euros a aquest projecte.

stats