Societat 19/03/2018

Creen un nou test que pot prevenir el 70% de trombosis en pacients amb càncer

La trombosi és una de les principals causes de mort prevenible en malalts de càncer

Efe
3 min
L'ictus és la principal causa de mort, sobretot entre dones.

BarcelonaEls hospitals Sant Pau de Barcelona i Gregorio Marañón de Madrid han liderat un estudi clínic amb 400 pacients de càncer que ha permès desenvolupar un nou test diagnòstic capaç de prevenir entre un 50 i un 70% de les trombosis oncològiques, una de les principals causes de mort prevenible en malalts de càncer.

En l'estudi, que publica aquest dilluns la revista 'British Journal of Cancer', hi han participat vuit hospitals de tot Espanya, i dels 400 pacients analitzats, uns 70 van patir una trombosi durant l'estudi.

El nou test, segons han explicat els doctors que han liderat la investigació, José Manuel Soria (Sant Pau) i Andrés Muñoz (Gregorio Marañón), integra dades clíniques i, per primera vegada al món, dades genètiques del pacient per mesurar el risc de trombosi.

Soria ha detallat a Efe que la nova eina de diagnòstic aplica un algoritme, a partir de l'anàlisi de quatre variants genètiques dels factors de la coagulació que es combina amb els factors de risc clínics.

L'estudi clínic ha comptat amb el suport de la Secció de Trombosi i Càncer de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica i amb la col·laboració de les companyies farmacèutiques Ferrer i Leo Pharma.

L'estudi clínic ha analitzat la capacitat predictiva del nou test per identificar persones amb càncer que desenvoluparan un tromboembolisme venós durant els sis primers mesos després del diagnòstic de càncer.

Un sistema innovador

El nou test aplica un algoritme, a partir de l'anàlisi de quatre variants genètiques dels factors de coagulació que es combina amb factors de risc clínics (història familiar de tromboembolisme venós, tipus de tumor, estadi, i l'índex de massa corporal) de cada pacient amb càncer i classifica els malalts amb un nivell de risc alt, moderat o baix.

Segons Muñoz, oncòleg mèdic de l'Hospital Gregorio Marañón, "és molt important millorar les eines diagnòstiques per identificar amb precisió a pacients amb alt risc trombòtic, i així poder administrar anticoagulants només els que tenen una relació risc-benefici favorable".

"Esperem que els resultats del nostre projecte contribueixin a personalitzar la presa de decisions relatives a tromboprofilaxi, i a reduir les elevades taxes de morbimortalitat relacionades amb la trombosi en pacients oncològics", ha dit Muñoz.

Soria, responsable de la Unitat de Genòmica de les Malalties Complexes de l'Hospital de Sant Pau, ha destacat que "l'objectiu principal de l'estudi és proporcionar als professionals eines eficients per diagnosticar i prevenir la malaltia tromboembòlica en pacients amb càncer".

"El nostre enfocament -ha afegit- és innovador ja que utilitzem una estratègia basada en la integració de dades clíniques i genètiques per desenvolupar un eina de Medicina Personalitzada".

Un dels resultats de l'estudi és que els pacients amb càncer que pateixen un tromboembolisme venós (TEV) tenen més mortalitat, ja que, entre els morts, un 31% presentava trombosi davant d'un 11% sense.

L'estudi revela que el període de més risc de tenir un TEV associat al càncer són els sis mesos després del diagnòstic.

Segons Soria, un 20% dels pacients sotmesos a quimioteràpia "pateixen un procés trombòtic".

Segons els investigadors, amb el nou test es poden reduir entre un 50 i un 70% els casos de trombosi en poder aplicar tractaments preventius amb anticoagulants que n'evitaran l'aparició i les complicacions.

Segons els metges, entre un 20 i un 35% dels pacients amb càncer avançat poden patir una trombosi i la quimioteràpia incrementa fins a set vegades el risc de patir-la, com també ho fan la radioteràpia, l'hospitalització i la inmobilitat.

stats