BARCELONA

“Creiem fermament en la nostra innocència”

Els dos detinguts pel 29-M agraeixen a BComú que hagi retirat la denúncia

Ismael Benito i Daniel Ayyash, dos estudiants de la Universitat de Barcelona detinguts per la vaga general del 29 de març del 2012, han tornat al primer pla de l’actualitat després que l’Ajuntament de Barcelona, amb Ada Colau ara al capdavant, hagi retirat la denúncia que va fer fa més de tres anys. El procés judicial, però, no s’ha aturat, i el 30 de juny comença el seu judici.

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, havia promès a Benito i Ayyash que si aconseguia l’alcaldia retiraria la denúncia contra ells. Ahir l’ARA va acompanyar Benito en un acte celebrat a Nou Barris organitzat per l’Associació de Veïns de la Prosperitat per seguir fent campanya i acostar el cas a tothom dues setmanes abans de la data d’inici del judici.

Confiança de cara al judici

“Creiem fermament en la nostra innocència”, assegura Ismael Benito, mostrant el cansament d’aquests tres anys però amb més fermesa que mai. L’estudiant de física i enginyeria electrònica de telecomunicacions està molt agraït al grup de suport que els ha acompanyat des del primer moment i destaca: “La UB i els sindicats han sigut determinants en el procés, però el gest d’Ada Colau és importantíssim per a nosaltres”. Tots dos són estudiants modèlics i pacífics, i estan totalment involucrats en la vida universitària, tal com demostren les cartes de bona conducta que la Universitat de Barcelona ha presentat. Benito fa temps que està afiliat a Acció Jove, una sectorial juvenil de Comissions Obreres. “Fins i tot han fet de mediadors en conflictes entre estudiants”, ressalta Oriol Arcas, un membre del grup de suport.

El seu entorn és optimista de cara al judici, i en l’acte d’ahir a Nou Barris, d’on és la família de Benito, i on ell va viure de petit, només hi havia somriures. Hi va assistir Janet Sanz, nova regidora de Nou Barris, que ja va proposar en un ple, quan formava part d’ICV, que l’Ajuntament no s’havia de personar en el cas. Sanz va estar acompanyada de Carolina Recio, que opta a ser la nova consellera de Nou Barris. Totes dues volien reiterar el suport que Barcelona en Comú dóna als dos detinguts.

Els fets

El dia 29 de març del 2012, Benito i Ayyash van formar part dels piquets informatius que hi havia a la Zona Universitària. En comprovar que la convocatòria “havia tingut èxit i que poques persones havien anar a treballar”, van “decidir anar cap a casa per descansar i poder anar a la manifestació d’aquella mateixa tarda”, recorda Benito. Quan caminaven pel barri de les Corts, dos agents de paisà, sense identificacions, els van aturar i detenir. Van ser portats a comissaria amb un altre estudiant que ja ha sigut absolt, i després d’estar retinguts dos dies van comparèixer davant la jutge d’instrucció, Carmen García Martínez, la mateixa que va portar el cas del 4-F.

La jutge els va acusar de resistència a l’autoritat i de cremar contenidors. Van entrar a la presó de Quatre Camins, de la Roca del Vallès, en règim preventiu, segons va argumentar Carmen García Martínez, per evitar que reincidissin en dates clau que havien de tenir lloc les setmanes següents. Aquestes dates eren el Primer de Maig d’aquell mateix any, la cimera del Banc Central Europeu (BCE) que es feia a Barcelona i el derbi de futbol entre el Barça i l’Espanyol. Però el grup de suport ho té clar: “Són dues persones tranquil·les i pacífiques. Ningú es posa a cremar contenidors d’un dia per l’altre”, argumenta Oriol Arcas.

L’Audiència de Provincial de Barcelona va desacreditar la fiscalia i la jutge d’instrucció en considerar que la mesura de presó preventiva no era justificada, i aleshores se’ls va imposar un règim especial que els prohibeix participar en cap mobilització. Van arribar a passar 34 dies tancats a la presó, han baixat el rendiment acadèmic i fa tres anys que esperen la data del judici, que s’havia de celebrar el març passat, però l’advocada de la Generalitat es va posar malalta pocs dies abans i va estar de baixa 50 dies.

Continuïtat a la Urbana: Colau ratifica Evelio Vázquez

No hi haurà sacsejada a la Guàrdia Urbana. L’alcaldessa ha ratificat Evelio Vázquez al capdavant del cos policial municipal. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, li ha manifestat la seva confiança perquè es mantingui com el càrrec uniformat més alt i per obrir una nova etapa. Amb la victòria de Colau, el que sí que va anunciar que deixava el seu lloc va ser el gerent Joan Delort, cosa que va portar a especular que Vázquez faria el mateix. Finalment, no hi haurà relleu. D’altra banda i, segons ha pogut saber l’ARA, Colau designarà Eloi Badia, que anava de número 12 a la llista, com a comissionat d’Ecologia.