EDUCACIÓ

Creix la demanda d’escola pública a Barcelona

Se situa per al curs vinent en només 112 places per sota de la concertada

Les sol·licituds de preinscripció als centres públics de Barcelona gairebé ja equiparen les dels centres concertats, tradicionalment primera opció de la majoria de famílies barcelonines. L’any passat, el nombre de sol·licituds que separaven les dues opcions -en favor de la concertada- eren 1.096. Enguany són només 112: un 89% més a prop. “Hi ha una tendència de més confiança en la pública”, va reconèixer ahir la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, durant la presentació de les sol·licituds de preinscripció a P3 de cara al curs 2016-2017. Precisament per aquesta demanda en auge, el Consorci ha afegit onze grups en ofertes d’escola pública a P3 i sis a primer d’ESO.

La mesura, així i tot, és insuficient i poc eficaç per a moltes famílies que volen dur els seus fills a una escola pública i es troben amb la impossibilitat de fer-ho al seu barri. És el cas de l’Anna Serra, que va sol·licitar com a primera i segona opció dues escoles de l’Eixample. Aquest districte té una demanda com a primera opció de 859 places de P3, però cabuda per a només 773 sol·licitants. “Si no amplien la ràtio o creen un bolet, el més probable és que ens quedem fora de la pública”, explica l’Anna. Bolet és el terme que es fa servir per designar una línia addiicional que només afecta una promoció, i les instal·lacions de moltes escoles tenen dificulats per acollir-ne. “Quan es crea un bolet el grup extra s’ha d’instal·lar en alguna zona comuna, com ara el laboratori o la biblioteca”, il·lustra la mare, que lamenta que aquesta tampoc és la situació més desitjable. “És possible que, si no entrem, hàgim d’anar a una concertada. Podríem posar la pública també com a tercera opció, però aleshores ja ens enviarien fora del barri. Nosaltres creiem molt en l’escola pública, però arriba un moment que la logística també té el seu pes. Si l’única opció és fer una hora d’autobús per arribar a l’escola, haurem d’optar per la concertada”, conclou.

Acabar amb els ‘bolets’

Justament ahir, les plataformes Famílies Sense Places i Volem Escola Activa van fer una trobada al Parc de la Ciutadella per reivindicar que, més enllà d’augmentar les places a l’escola pública, cal que es creïn centres nous. “Fa anys que s’estan posant bolets, que l’únic que fan és rebaixar la qualitat de les escoles que funcionen bé”, denuncia la Romina Pérez, portaveu del grup. Les plataformes Famílies Sense Places i Volem Escola Activa, a més, demanen que els centres nous siguin escoles no directives, és a dir, que promoguin un tipus d’educació innovador i allunyat dels mètodes tradicionals. “Unes 300 famílies de Barcelona no aconsegueixen plaça en escoles no directives”, explica un pare, Valentí Zapater. “Fa anys que augmenta la demanda d’escoles públiques no directives, però no el nombre de places. Per a moltes d’aquestes famílies, defensores de l’escola pública, l’opció privada no existeix. Algunes, fins i tot, es plantegen la no escolarització”, sentencia.

A la resta del territori català, el departament d’Ensenyament ha registrat 66.888 sol·licituds de preinscripció per als cursos de P3 arreu de Catalunya, segons dades fetes públiques ahir. La xifra és un 5,4% menor respecte al curs anterior, responent a la davallada del padró en infants d’aquesta edat. El departament té previst publicar l’oferta final de places el dia 17 de maig i donar a conèixer les assignacions definitives el dia 20 del mateix mes. El període de matrícula serà del 13 al 17 de juny.

Més continguts de