Crida de la PAH a aplicar una llei per doblar els pisos públics

Vol que es destini el 30% dels nous edificis i dels que es rehabiliten al parc de protecció oficial de Barcelona

Les entitats que van promoure una declaració per ampliar l’habitatge públic a Barcelona no volen que la seva proposta -que va rebre el suport de tot el ple de l’Ajuntament menys del PP- quedi en paper mullat. La declaració es va aprovar al febrer, però tres mesos després els grups que la van impulsar han reclamat que es comencin a fer els primers passos per aplicar les mesures. Una d’aquestes mesures és que els constructors hagin de destinar el 30% dels nous edificis i dels que es rehabiliten íntegrament al parc de protecció oficial de la ciutat. La llei catalana del dret a l’habitatge, de l’any 2007, ja preveu aquesta opció, “que s’aplica a Nova York i París”, explica el tècnic de l’Observatori DESC, Guillem Domingo. Però per fer-la efectiva a Barcelona, abans cal modificar el Pla General Metropolità (PGM).

Això implica que és necessari que la comissió d’urbanisme de l’Ajuntament aprovi aquest canvi. “Només falta la voluntat política”, assegura la portaveu de la PAH a Barcelona, Lucía Delgado, que entén que si tots els grups excepte el PP van avalar la declaració del ple, ara haurien de fer el mateix a la comissió -calen 21 vots a favor perquè pugui prosperar-. La previsió és que d’aquí un mes la mesura es debati a la comissió d’urbanisme. Si obté prou suport en els diversos tràmits que ha de superar, les entitats calculen que ja es podria aplicar a finals d’any. Fonts del govern d’Ada Colau mostren la seva predisposició a avalar la mesura, malgrat que falta el suport d’altres grups per poder-la aprovar.

La proposta de la PAH i la resta d’entitats que van impulsar la declaració és que els edificis de més de 400 metres quadrats que es construeixin nous o que es rehabilitin a Barcelona estiguin obligats a cedir un 30% dels seus habitatges al parc públic de la ciutat. Segons els càlculs de les entitats, amb les noves construccions es guanyarien cada any uns 400 pisos nous de protecció oficial. Si hi afegim les rehabilitacions, els pisos que s’aconseguirien cada any serien prop d’un miler, que es destinarien al parc públic d’habitatge de Barcelona. Això permetria doblar el ritme de creació d’immobles de protecció oficial, perquè el govern de Colau preveu tancar el seu mandat de quatre anys amb 4.500 pisos socials més -acabats o en obres.

A part de la PAH i l’Observatori DESC, la mesura compta amb el Sindicat de Llogaters, la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB) i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.