Societat 19/03/2017

Crit unànime a Terrassa a favor de la municipalització de l'aigua

Un miler de persones surt al carrer amb el suport d'entitats, sindicats i polítics

Xavi Segura
3 min
Manifestants aquest matí de diumenge a Terrassa

TerrassaMilers de persones, 3.000 segons la Policia Local, han sortit aquest diumenge als carrers de Terrassa per reivindicar la municipalització de l'aigua, una petició cada vegada més freqüent entre les grans ciutats catalanes. La marxa ha estat convocada pels col·lectius locals Taula de l'Aigua i Aigua és Vida, i ha comptat amb el suport de prop de 100 entitats, sindicats i partits polítics d'àmbit local i nacional. Una protesta que ha comptat amb la presència del mateix alcalde, el socialista Jordi Ballart, que lidera el procés de municipalització de l'aigua, alcaldes d'altres municipis i també els diputats Xavier Domènech (En Comú Podem), Anna Gabriel (CUP), Joan Tarda (ERC) i Marc Sanglas (ERC), entre d'altres.

La marxa ha començat a l'Estació del Nord de Terrassa i ha recorregut pel centre del municipi fins a arribar al consistori. Entremig, els manifestants han fet una parada i han llegit un manifest davant la seu de Mina Aigües de Terrassa, empresa que ha tingut la concessió del servei durant els últims 75 anys i que ara està en ple conflicte amb l'Ajuntament perquè el ple municipal ha liquidat el contracte amb la companyia. "Avui fem una demostració de força perquè es vegi que és possible la municipalització", ha explicat Cèsar Guia, portaveu de la Taula de l'Aigua, que ha destacat que Terrassa és la quarta ciutat de Catalunya i la més gran que ha començat un procés d'aquestes magnituds. "Terrassa ha de ser la punta de llança de tots els ajuntaments", ha afirmat Guia.

En aquest sentit, els impulsors de la primera gran manifestació a favor de la gestió pública de l'aigua a Catalunya afirmen que Terrassa ha de seguir l'estela de París o Berlín, que han dut a terme processos similars, i animen els municipis que estan a punt de acabar les concessions del servei amb empreses privades a continuar pel mateix camí. "Hem de tenir una gestió democràtica i transparent del servei", ha explicat Pau Ortínez, portaveu d'Aigua és Vida. La marxa, amb el lema "S'escriu 'aigua', es llegeix 'democràcia'", s'ha acabat al consistori, on s'han fet els parlaments de les entitats i un concert musical.

Un procés que va per llarg

L'Ajuntament de Terrassa té prorrogat el contracte amb Mina fins al juny, el termini que es dona per decidir el model de gestió de l'aigua. El consistori compta amb 20 dels 27 regidors del ple municipal a favor de la municipalització del servei i, segons ha explicat Ballart, aquesta primavera el plenari ha d'aprovar l'informe tècnic que definirà el nou i definitiu model de gestió del servei. No obstant això, el procés és complicat perquè Mina no està col·laborant amb el consistori en aquest sentit, cosa que fa preveure una nova pròrroga de la concessió.

"L'actitud de l'empresa ha estat sempre la de posar bastons a les rodes", ha lamentat Ballart, amb referència als recursos judicials de la companyia contra els acords municipals. "Seguirem ferms perquè aquest procés és imparable", ha expressat Ballart, que ha afirmat que es posarà en marxa la nova empresa pública que gestionarà el servei. "La democràcia ha d'estar per sobre dels poders econòmics, ningú pot fer negoci amb un bé públic com aquest".

Aniversari de Mina

Per la seva banda, la CUP ha criticat durament la presència de Ballart a l'acte de celebració dels 175 anys de la fundació de Mina d'aquest divendres. "Nosaltres no celebrem aniversaris amb l'empresa ni ens hi conciliarem", ha criticat Anna Gabriel, que demana que el consistori "no obri escletxes" perquè la companyia "posi les urpes" a la gestió de béns públics.

"Soc l'alcalde de tothom i vaig assistir a l'acte per expressar la posició majoritària del consistori", ha assegurat Ballart, que ha remarcat que s'ha de valorar "positivament" que Mina sigui l'empresa més antiga de l'Estat. No obstant això, el batlle ha afirmat que no es va quedar al sopar perquè "no tocava" fer un àpat "pagat amb les tarifes dels ciutadans".

stats