Societat 21/06/2012

Un cronista del 'New York Times' fa pinya en un castell: "Volia ser una biga i em vaig conformar sent un totxo"

Un reporter del diari novaiorquès explica la seva experiència amb els Castellers de Vilafranca, i confessa que durant una estona va témer que el castell s'inclinés "com la torre de Pisa" o caigués

Ara
2 min
Captura de l'article del blog 'City Room' del 'The New York Times'.

Barcelona"Una torre humana necessita fonaments, a més d'un pinacle". És la conclusió del periodista James Barron, del 'New York Times', després de presenciar i participar en les torres que van aixecar aquest dimecres els Castellers de Vilafranca al mig de Manhattan, a sobre d'un gratacel de vint pisos.

"Vaig arribar-hi volent ser una biga humana. Em vaig conformar sent un totxo als fonaments, a la base: sòlid, resistent, robust". Així comença el text del periodista al blog 'City Room' del rotatiu, on els seus reporters escriuen articles sobre Nova York. La participació a la pinya del castell el va absorbir tant que, fins i tot, va abstreure's del que passava a sobre seu, una "torre humana" –escriu– de set pisos.

Barron descriu la seva primera experiència amb un castell. "M'inquietava: s'inclinaria com la famosa torre de Pisa? Cauria a terra com ho va fer el rellotge del segle XIII a Finale Emília, a Itàlia, fa unes setmanes per culpa de terratrèmols i rèpliques? (No, i no)". Els Castellers de Vilafranca, relata, són "els New York Giants de la construcció de torres humanes", segons explica Ram Devieni, productor i director del documental sobre la colla anomenat 'The Human Tower' ('La torre humana').

Abans de fer pinya, es va recomanar a Barron que es tragués les ulleres i que no mirés amunt. "Això em va convertir en un totxo extremadament miop. Estava suant tant, a 33 graus de temperatura, que em picaven els ulls. Si hagués mirat amunt, hauria vist l'Empire State elevant-se per sobre de la torre, a set blocs de distància".

Els castellers, escriu el reporter, li van explicar que la mida o la forma de cadascú no importava. "Jo no tinc equilibri com una nena petita, però ella no té força com jo. Tothom té alguna cosa", li va dir un dels castellers.

stats