Els vigilants del Prat rebutgen la proposta de mediació del Govern i mantenen la vaga

L'Estat accelera el procés per tirar endavant el laude arbitral forçós, que tindrà un caràcter vinculant per a les parts

L'assemblea dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha rebutjat la proposta sorgida de la mediació del Govern i manté la convocatòria de vaga. 150 treballadors s'han oposat a l'acord, mentre que 36 han donat per bo el complement salarial de 200 euros en 12 pagues que plantejava el departament de Treball i que tant Eulen com Aena  havien acceptat. Un vot ha resultat nul, ja que en total han sigut 187 vigilants (el 44% de la plantilla) els que han participat en l'assemblea d'avui; en la trobada de dijous hi van assistir 176 treballadors (el 41%), que van votar entre quatre opcions de millores salarials. Amb la majoria dels empleats contraris a la proposta de la mediació, els vigilants ara s'exposen a un laude forçós que gestionarà l'Estat.

De fet, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha explicat avui que ja està en marxa el procediment per a l'aprovació del laude d'arbitratge obligatori. Ha afegit que aquest cap de setmana el govern espanyol ha començat els preparatius per portar-lo a terme. "Ja hi ha hagut una petició formal de Foment a l'Advocacia de l'Estat, que ha estat fent durant el cap de setmana l'informe pertinent per poder traslladar-lo al ministeri d'Ocupació i, d'aquí, traslladar-lo al consell de ministres, que és qui ha de fer el primer dels passos per constituir o formalitzar la designació d'un àrbitre i, després, donar-li el temps necessari per elaborar la proposta que tindrà un caràcter vinculant per a les parts", ha assenyalat el ministre, en declaracions recollides per Europa Press.

Per la seva part, després de saber els resultats de l'assemblea, l'advocat del comitè de vaga, Leopoldo García, ha criticat que l'Estat hagi fixat uns serveis mínims del 90%, com ja havia fet amb les aturades parcials, per a la vaga total de 24 hores i indefinida que començarà a partir de demà. Ha afegit que mentre es compleixen els serveis mínims, que ha considerat "abusius" pel fet de ser del 90%, "no es pot anar a un arbitratge obligatori". García ha recordat que la llei que estableix el laude forçós és una norma franquista "desautoritzada per sentències del Tribunal Constitucional". L'advocat del comitè també ha lamentat l'entrada de la Guàrdia Civil en el conflicte laboral, ja que ha valorat que s'utilitza l'argument de reforçar la seguretat "quan no s'han produït desordres públics".

García ha dit que els passatgers que han hagut de fer cua als controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona "s'han manifestat a favor dels treballadors". "Entenen que a Barcelona no es pot tenir un salari de 900 euros al mes", ha destacat. García ha atribuït les aglomeracions del Prat a la falta de personal per assumir el volum de feina dels accessos dels viatgers. "Només s'han produït molèsties que lamentem", ha subratllat, i ha volgut diferenciar la situació actual de la que es va viure l'any 2010 amb la vaga dels controladors aeris. "Llavors sí que estava en joc la seguretat aeronàutica", ha conclòs, carregant contra el ministre de Foment per haver "amenaçat" els vigilants de l'aeroport.

L'Estat mobilitza agents de la Guàrdia Civil de fora de Catalunya pel dispositiu del Prat

Sense possibilitat de reprendre la mediació

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també ha valorat els resultats de l'assemblea. "La nostra feina de mediar s'ha acabat", ha deixat clar Bassa, que ha explicat que l'empresa Eulen no està disposada a canviar la proposta sorgida de la mediació, perquè "no pot assumir més". Tot i això, la consellera ha assegurat que les diferències entre els treballadors i Eulen "no són insalvables". Ha pronosticat que els vigilants encara tindrien l'opció de negociar directament amb l'empresa i Aena, ja que si no el govern espanyol pot emprendre "les mesures que consideri adequades". Bassa ha aprofitat l'ocasió per reiterar que el conflicte de l'aeroport de Barcelona "no és un problema puntual". "Els treballadors d'Eulen de Madrid han proposat demà unes reunions per decidir si fan vaga", ha remarcat la consellera de Treball.

"Entre tots ens hem de replantejar com es fan les licitacions dels serveis públics, sobretot els d'àmbits sensibles com la seguretat", ha afegit Bassa, que ha retret a Aena que trigués 12 dies a asseure's a la taula de negociació. "Això va fer que el problema s'enquistés", ha afirmat, i també ha ressaltat que en els 21 dies de negociacions les posicions s'han intentat acostar. Així, la consellera ha insistit que el complement salarial que proposava Eulen va passar de 28 euros en 12 pagues a 200 euros en 12 pagues, "el màxim de l'empresa". Bassa ha recordat que la proposta sorgida de la mediació del Govern, a part de les pagues, també incloïa la contractació de 25 persones més per millorar la qualitat del servei, que en els mesos de més trànsit (de març a octubre) hi hagués cinc vigilants per cada punt de control i que es formessin tots els treballadors en radioscòpia.

Assemblea després d'un requeriment

Els treballadors de l'aeroport de Barcelona de l'empresa Eulen s'han tornat a reunir avui en assemblea per votar únicament la proposta de millores laborals sorgida de la mediació del Govern. El comitè de vaga havia convocat la trobada de manera urgent seguint la petició del departament de Treball, que va considerar que l'assemblea de dijous no va ser vàlida perquè es van votar tres altres opcions de complements salarials no previstes en la proposta de mediació. A part, tampoc es van valorar les altres millores laborals acordades en la mediació. Per això, el Govern havia exigit als treballadors que votessin el document en conjunt. Bassa ha agraït al comitè que hagi complert el requeriment de Treball.

Abans de la reunió, una de les representants del comitè de vaga, Puri Infante, ha assegurat que la convocatòria de l'assemblea era una "imposició" del Govern i ha criticat la reacció del ministeri de Foment, que divendres va anunciar un reforç de la Guàrdia Civil i ja va amenaçar amb l'activació d'un laude forçós si els treballadors no donaven per bo l'acord proposat pel departament de Treball. Infante ha lamentat la "pressa" del ministre De la Serna a "tombar la vaga" i ha defensat que es tracta d'un dret constitucional.

La presència de la Guàrdia Civil fa efecte

En paral·lel, les cues a l'aeroport de Barcelona per passar els controls de seguretat avui no estan superant els 30 minuts en cap de les dues terminals tot i la nova jornada d'aturades parcials dels vigilants d'Eulen. El motiu d'aquesta reducció de les aglomeracions seria l'augment de la presència de la Guàrdia Civil, que ja hauria fet efecte en els arcs de seguretat. De fet, els agents estan vigilant que els treballadors compleixin els serveis mínims decretats del 90% i que no facin vaga de zel. La seva funció, doncs, s'està traduint en una supervisió dels treballadors.

La Guàrdia Civil es prepara per substituir els vigilants del Prat