En breu
Societat 20/10/2011

Cursa espacial

1 min
Cursa espacial

Els dos primers satèl·lits de la constel·lació del sistema Europeu de Navegació i Posicionament, Galileu, s'enlairaran avui a bord d'un coet rus Soyuz des del Centre Espacial Europeu de la Guaiana Francesa. És un dia històric per a la cursa espacial europea, ja que marca l'inici d'un projecte que vol plantar cara al sistema de posicionament nord-americà, el GPS.

Galileu serà una sofisticada xarxa de satèl·lits que estan dissenyats per identificar objectes o persones amb més velocitat, precisió i cobertura que el GPS. El sistema de navegació europeu està sota control civil, a diferència del nord-americà, que és militar, i es preveu que tingui un marge d'error de només 4 metres. Tot i això el seu èxit no està assegurat: caldrà atreure inversors i a més hi ha la incertesa sobre si les interferències des de la Xina podrien alterar el sistema, un risc que Brussel·les ha reconegut.

Els plans previstos per la Unió Europea inclouen llançar una segona parella de satèl·lits del Galileu l'any vinent en un altre coet rus Soyuz. Tot i això, algunes veus autoritzades apunten la possibilitat que s'utilitzi un coet de fabricació europea, l'Ariane 5, que podria transportar fins a quatre satèl·lits alhora, dels 30 que completaran l'arquitectura del sistema de navegació.

El llançament compta amb la participació de dues d'empreses catalanes del sector aeroespacial: GTD i Mier Comunicaciones.

stats