Guerra entre PP i PSOE pel decret andalús d'expropiacions temporals als bancs

El govern espanyol defensa la norma actual i el PSOE vol aplicar a tot l'Estat la nova reglamentació de la Junta d'Andalusia en favor dels desnonats

La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat aquest divendres la regulació feta pel seu executiu sobre desnonaments en contraposició a la llei de la Junta d'Andalusia que es basa en expropiar temporalment els habitatges als bancs per evitar desallotjaments, una mesura que el PSOE vol estendre tota Espanya i per això ho ha inclòs dintre del paquet d'esmenes que ha presentat aquest migdia al Congrés a la llei de protecció de deutors hipotecaris.

 

La llei andalusa que va publicar ahir el bolletí oficial de la comunitat s'està convertint en una arma de lluita política entre PP i PSOE. Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha reptat al govern andalús a especificar quins elements nous ha introduït respecte a la norma estatal que, segons ella, ja contempla que “les famílies que estiguin en situació d'especial vulnerabilitat no se'ls pot treure de casa seva en dos anys”.

 

Actualment, els ministeris de Foment i Justícia estudien si presenten un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei aprovada per la Junta d'Andalusia. El PSOE, en canvi, per la seva banda, està convençut de la legalitat i, per això, ha presentant una esmena a la llei coneguda popularment com llei de desnonaments.

 

El PSOE aposta, textualment a la seva esmena, perquè es declari “d'interès social la cobertura de necessitat d'habitatge de les persones en especials circumstàncies d'emergència social incurses en procediments de desnonaments per execució hipotecària, a efectes d'expropiació forçosa de l'ús de l'habitatge objecte del mateix per un termini màxim de tres anys a comptar des de la data de llançament acordat per l'òrgan jurisdiccional competent”.