Societat 18/04/2013

El PP aprova en soledat la llei hipotecària

L'oposició lamenta que els populars ignorin la ILP i el consens polític sobre la dació en pagament i la llei de segona oportunitat

M. Eugènia Quetglas
2 min
Cayo Lara (IU) saluda la PAH davant del Congré, on aquest dijous s'aprovava la llei hipotecària del PP / EFE

MadridLa comissió d'economia del Congrés dels Diputats acaba d'aprovar aquest dijous el projecte de llei hipotecària amb capacitat legislativa plena. És a dir, que la llei coneguda popularment com la de desnonaments surt del Congrés cap al Senat i no es debatrà en el ple, com volia tota l'oposició. El PP s'ha quedat sol però la seva majoria absoluta ha fet que el text hagi tirat endavant per 23 vots a favor i 21 en contra.

A la comissió s'ha visualitzat el malestar de tots els grups, que no entenen per què el PP ha utilitzat el seu poder numèric per esmenar la llei de dalt a baix i ignorar-ne l'origen, que va ser la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre la dació en pagament.

Els diputats han insistit fins al darrer minut perquè el PP es rumiés el seu posicionament i admetés esmenes de la resta de grups per incloure-hi conceptes com la dació en pagament o l'opció d'apostar per la llei de segona oportunitat perquè s'arbitrin mecanismes que evitin que els deutors perdin els seus habitatges.

Per la portaveu del PSOE a la comissió, Leire Iglesias, avui "hauria estat un bon dia per solucionar els problemes de la gent" però ha lamentat que "serà un mal dia perquè no es donen solucions a les realitats de les famílies que estan sofrint la crisi financera".

Per la seva banda, la diputada de CiU Lourdes Ciuró, ha recordat al PP que "té la majoria absoluta, però no la veritat absoluta". El portaveu d'IC, Joan Coscubiela, ha lamentat que el PP respongui als interessos de les entitats financeres i no de les persones. Per Coscubiela "el PP ha aconseguit la unanimitat dintre i fora del Congrés" perquè tothom rebutja els arguments que ha fet servir el PP per oposar-se a incloure la dació en pagament de la ILP.

El portaveu del PP a la comissió, Vicente Martínez Pujalte, s'ha defensat dels atacs tot assegurant que "ningú té el monopoli de la sensibilitat social" i que, a partir d'ara, "milers de persones es beneficiaran d'aquesta llei".

stats