Societat 23/11/2012

La banca rebutja el 81% de les peticions de flexibilització de la hipoteca

El govern espanyol publica les dades de seguiment dels primers mesos en vigor del codi de bones pràctiques. De les 278 peticions resoltes, 226 van ser denegades perquè no es complien les estrictes condicions d'accés

Joan Faus
2 min

MadridLa incapacitat del codi de bones pràctiques per frenar els desnonaments queda de manifest amb les primeres dades de seguiment d'aquest conveni, que es va aprovar al març i van subscriure amb reticències la gran majoria d'entitats financeres.

Segons les dades de la comissió de seguiment que ha difós aquest divendres el ministeri d'Economia en un comunicat, entre l'11 de març i el 30 de juny d'aquest any es van rebre 568 sol·licituds de renegociació de les condicions de la hipoteca, de les quals 283 estaven pendents de resoldre en finalitzar el trimestre, és a dir, un 49,8% del total.

El més destacat és que la gran majoria de les peticions restants van ser rebutjades per l'entitat perquè el deutor no complia les estrictes condicions que fixa el codi de bones pràctiques. De les 278 peticions que es van resoldre –set es van retirar–, 226 van ser denegades pel banc. És a dir, que el 81% de les sol·licituds tramitades no van passar el filtre dels requisits i, per tant, no va ser possible cap flexibilització de la hipoteca.

El conveni –que el govern espanyol va dir la setmana passada que flexibilitzaria després d'anunciar la moratòria de dos anys dels desnonaments als col·lectius més vulnerables– només permet renegociar la hipoteca –i, en última instància, entregar l'habitatge per resoldre el deute i seguir-hi vivint– a les famílies amb tots els seus membres aturats i que destinin més del 60% dels seus ingressos a la hipoteca. A més, només és possible si el pis val menys de 200.000 euros als grans municipis i de 120.000 als petits.

Dels 52 casos que sí es van resoldre, en 44 es va dur a terme una reestructuració del deute pendent de pagament i en vuit es va permetre la dació en pagament –entregar la casa per saldar el deute– i la posterior extinció de l'impagament.

El comunicat també destaca que de les 100 entitats que van subscriure el codi, només 28 van declarar haver rebut sol·licituds. El 73% de les peticions es concentra a Andalusia, el País Valencià, Catalunya i Madrid, i el deute total pendent arribava als 69,5 milions d'euros en aquest període.

Economia considera que no es poden extreure conclusions destacades en els primers mesos en vigor del codi i subratlla que entre juliol i setembre les peticions van arribar al voltant de les 700.

stats