Societat 29/11/2012

De Guindos rebaixa a 120.000 les famílies que es podran beneficiar de la paralització dels desnonaments

Fa dues setmanes havia dit que serien unes 600.000. El Congrés ha aprovat la moratòria amb els vots del PP i d'UPyD

Ara/efe
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha rebaixat aquest dijous la xifra de possibles beneficiaris del decret de paralització durant dos anys dels desnonaments dels col·lectius més vulnerables. Si fa dues setmanes va dir que serien unes 600.000 famílies, aquest matí ha matisat que només 120.000 compleixen tots els requisits per acollir-se a la moratòria.

L'anterior càlcul es basava en el fet que 600.000 famílies a Espanya guanyen menys de 19.000 euros anuals −un dels requisits que fixa la norma− i destinen més del 50% dels seus ingressos a pagar la hipoteca −una altra de les condicions−. No obstant això, hi ha més requisits, cosa que ha fet abaixar el nombre de potencials beneficiaris.

Tot i així, De Guindos ha subratllat, en el debat del decret al Congrés, que el nombre final de persones que s'acolliran a la moratòria estarà per sota de les 120.000 famílies, perquè, segons ha dit, les xifres de desnonaments són lluny d'aquesta cota.

Pel que fa al nou Fons Social d'Habitatge (FSV), el titular d'Economia ha anunciat que, en el dia d'avui, hi ha el compromís per constituir-lo amb 6.000 habitatges. El FSV és d'adhesió voluntària, però De Guindos s'ha mostrat convençut que la majoria de les entitats financeres el subscriuran. Quan el subscriguin estaran obligades al compliment de les obligacions que se'n derivin, ha puntualitzat.

El Congrés ha aprovat aquest dijous el decret aprovat pel consell de ministres i l'ha tramitat com a projecte de llei. Ho ha fet amb el suport del PP i d'UPyD, per 185 vots a favor, 146 en contra i 2 abstencions. El ministre ha explicat que durant aquest procés, el govern espanyol vol incorporar les aportacions de tots els grups parlamentaris i assolir el màxim consens possible. La majoria de partits de l'oposició critiquen que la norma no inclogui canvis més profunds, com el de la llei hipotecària, una norma del 1906 que ja ha aixecat les crítiques fins i tot de la Unió Europea, perquè no protegeix els clients contra les possibles clàusules abusives en el contracte hipotecari.

Segons el decret aprovat el passat 8 de novembre, per beneficiar-se de la paralització d'un desnonament cal tenir uns ingressos a l'any inferiors a tres vegades l'IPREM −els 19.170 euros esmentats− i complir tres requisits: que la quota de la hipoteca superi el 50% dels ingressos nets de la unitat familiar, que la hipoteca sigui sobre el seu únic habitatge en propietat i que en els quatre anys anteriors a la sol·licitud de la paralització del desnonament l'esforç que representa la quota hipotecària s'hagi multiplicat per 1,5, és a dir, que hagi augmentat el 50%.

A banda d'aquestes condicions, han de complir algun de diversos requisits familiars, com ara ser família nombrosa, monoparental amb dos fills, amb menors de tres anys al seu càrrec, amb persones amb una discapacitat superior al 33% o dependència que la incapaciti permanentment per treballar i si es donen alguns casos de violència de gènere, entre altres situacions. Les condicions són molt restrictives i, per exemple, deixen fora de la paralització dels desnonaments les persones solteres o divorciades −incloent-hi les víctimes de violència de gènere− sense dos fills al càrrec.

stats