Societat 23/09/2020

Educació detecta 970 alumnes i 147 docents positius de covid-19 des de l'inici de curs

Un 9% dels centres tenen contagis: hi ha 602 grups bombolla tancats i 9.628 menors confinats

G.g.g.
4 min
Professors rebent els alumnes a la porta de l'escola per fer les entrades esglaonades i garantir la higiene de mans.

Santa Coloma de GramenetDes de l'inici del curs escolar ara fa deu dies, marcat per les estrictes mesures de seguretat per evitar contagis de covid-19, Catalunya ha fet un total de 16.259 PCR entre l'alumnat de 0 a 15 anys. D'aquestes, un total de 970 (el 6%) han donat positiu. Entre els docents, fins al moment s'han identificat 147 infeccions actives. Els departaments d'Educació i Salut han valorat aquest dimecres en roda de premsa que les deteccions asimptomàtiques han permès aïllar un total de 10.594 persones a casa, de les quals el 90% són estudiants, el 8% són professors i la resta personal extern.

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha concretat que en les últimes 24 hores s'han suspès 141 grups bombolla més, el tancament dels quals eleva a 602 el total d'aules que han hagut de ser confinades. Amb tot, la conselleria defensa que fins a un 91% de les escoles i instituts tenen la totalitat dels cursos en funcionament. Ara per ara només es mantenen dos centres tancats del total de 5.136 que hi ha al país, que són la llar d'infants Petit Montessori i l'escola bressol municipal de Gràcia, totes dues a Barcelona.

Com a novetat, Educació ha posat en marxa un nou portal web, Traçacovid, en el qual s'informa diàriament de la situació als centres educatius, però no comunica el número d'escoles afectades –fa 24 hores eren 348–, sinó que únicament inclou la xifra de grups bombolla suspesos.

"Les escoles són un espai segur: estan sectoritzades, s'evita la barreja de grups de convivència estables, es fan circuïts d'entrada i sortida diferenciats i es potencia el rentat de mans. L'evidència científica ens diu que [l'escola] no es comportarà com un focus de propagació", ha afirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. I ha insistit: "Els infants continuaran contagiant-se majoritàriament fora de les escoles".

Possible absentisme a educació infantil

Educació calcula que durant la primera setmana de curs escolar entre el 7% i el 24% dels centres educatius han comptat amb més d'un 10% d'absentisme, una part del qual podria atribuir-se al covid-19. Cuenca ha detallat que aquestes dades provisionals s'han obtingut a través d'un "mostreig" que s'anirà perfeccionant perquè, previsiblement en unes setmanes, es pugui tenir una aproximació d'aquesta problemàtica. "El concepte absentisme en una setmana i mitja de curs no s'ajusta al que nosaltres pedagògicament considerem com a tal, però tenint en compte el context epidemiològic, hem recollit algunes dades tot i que no siguin exhaustives", ha indicat la secretària.

Cuenca ha explicat que, d'acord amb aquestes dades primerenques, l'absentisme –entès com a faltes reiterades d'assistència sense justificar i no només dos o tres dies d'absència– correspon sobretot a l'alumnat de les etapes de segon cicle d'educació infantil. "Creiem que s'anirà produint una incorporació progressiva d'aquests alumnes i que aquests percentatges aniran a la baixa per les actuacions i el treball que els mateixos centres estan fent amb les famílies que expressen desconfiança o angoixa", ha afirmat Cuenca.

PCR "menys invasives" per als menors

Salut ha confirmat que als infants no se'ls farà el frotis nasofaringi per a la PCR, una extracció que és molt molesta, sinó que s'ha homologat la tècnica del frotis nasal, que és més superficial però que, segons els experts, funciona perfectament bé en termes de cribratges. "Les famílies han de saber que les autoritzacions que signen són per a proves que no són doloroses i molt menys invasives que si tinguessin símptomes i se'ls fessin a la primària", ha explicat Cuenca.

Ramentol ha afegit que no és adient que les famílies entrin als centres per acompanyar els fills durant les proves perquè són persones alienes que poden suposar un risc de propagació i trencar la seguretat de l'espai. "No està prohibit que entrin i som conscients que hi ha casuístiques –com ara alumnes més petits– i que l'alarma social pot agreujar la sensació d'angoixa dels infants i les famílies", ha matisat. Així, el Govern admet que s'haurà de flexibilitzar l'entrada a les famílies en alguns casos, però que no és recomanable ni hauria de ser la tònica general.

La secretària general ha remarcat que Educació recomana sempre que les PCR es facin als centres escolars per "comoditat i confort" dels alumnes. "Estan en un entorn conegut i acompanyats dels seus companys i tutors", ha apuntat. Ramentol ha assegurat que els cribratges a les escoles són una estratègia útil per tallar la circulació del virus i tenen la voluntat de ser la "porta d'entrada" de la detecció precoç en la comunitat. Aquest dijous, per exemple, comença un cribratge a l'Escola Puig-Agut de Manlleu (Osona) i dimarts 29 se'n faran tres més: un a l'Escola Barrufet de Barcelona, i dos més a l'Escola Joaquim Ruyra i a l'Institut Eduard Fontserè de l'Hospitalet de Llobregat.

Ramentol ha recordat que, a partir de la setmana que ve, les quarantenes dels membres d'un grup bombolla on s'hagi detectat un positiu es reduiran a 10 dies i no a 14 com es feia fins ara, i ha defensat a preguntes dels periodistes que la indicació de la quarantena ha d'arribar a les famílies a través dels centres educatius, que han de ser el seu referent. "És un acte sanitari, però que també té conseqüències educatives i el circuït està dissenyat perquè el servei de vigilància epidemiològic territorial contacti amb el centre, informi dels positius i les direccions dels centres emetin les instruccions d'aïllament pertinents", ha explicat l'expert.

Pel que fa a la bossa de substitucions, Cuenca ha destacat que des del mes de juliol Educació ha nomenat 3.735 reforços a la docència, ha cobert 2.106 vacants i ha fet 8.215 substitucions. "En total hem fet 14.056 nomenaments per garantir que es pugui fer classe amb normalitat", ha afirmat. També ha dit que fins ara, en els cursos ordinaris, es feien nomenaments dos cops a la setmana i que, a causa de la pandèmia, es faran tres dies a la setmana per garantir l'agilitat de les substitucions, si bé es comprometen a fer-los 4 dies.

Els mestres, indignats

A la mateixa hora que compareixien les autoritats, el sindicat de mestres USTEC-STEs també ha fet una roda de premsa per acusar el Govern de no tenir cap voluntat política per respondre a les problemàtiques que, segons han recollit en un informe, eren previsibles davant la tornada escolar. Per exemple, els docents neguen que Educació hagi enviat el material de protecció adequat ni en quantitat suficient a què es va comprometre per fer classes presencials, i alerten que en la majoria dels casos no s'ha complert amb la distància recomanada d'1.5 metres entre persones a les aules. També critiquen que no s'hagi enviat cap mena d'instrucció a les direccions sobre com gestionar administrativament els casos de persones vulnerables o a les que havien de tramitar una baixa per ser especialment sensibles".

"[La conselleria] ha tingut molts mesos per planificar i programar una tornada als centres el més racional i pràctica possible, garantint els drets i la seguretat de tothom: alumnat, famílies i la dels eterns oblidats, els seus treballadors i treballadores", han denunciat. En aquest sentit, el sindicat ha reivindicat que cal una comissió de seguiment mixta, tal com demanen des del mes de març, per tractar temes de prevenció i temes administratius en un mateix espai. "És el mínim que el departament pot fer", afirmen.

stats