Sanitat es resisteix a intervenir Madrid tot i la falta d'acord

El govern autonòmic no mou fitxa i assegura que la pressió assistencial "s'ha reduït"

Després d’un cap de setmana de xoc de trens entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid per la gestió de la pandèmia, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, es van reunir ahir per intentar reprendre el camí de la cooperació. Tanmateix, després de més de dues hores de reunió, Illa i el conseller de Salut només van arribar a l’acord de seguir parlant. Tot i que no hi hagi avenços, per ara l’Estat evita parlar d’intervenció i Madrid avisa que “seria molt difícil d’entendre la via de la imposició”. “Espero que [la Moncloa] no tingui ni la temptació de pensar-ho”, va remarcar Ruiz Escudero en roda de premsa.

El govern madrileny no mou fitxa mentre Sanitat constata que a la comunitat “no es té el control de la pandèmia”. Illa va reiterar que “venen setmanes molt dures i complicades” en què l’objectiu ha de ser controlar i doblegar la corba de contagis. Això passa, segons va traslladar al govern d’Isabel Díaz Ayuso, per prendre mesures més dràstiques de les que estan vigents. Madrid, va insistir Illa, “ha incrementat els casos, té transmissió comunitària i un augment de defuncions”.

El diagnòstic de la Comunitat de Madrid, però, apunta en la direcció contrària, i ahir va voler presumir d’una lleugera millora de dades assistencials. En una piulada, Ayuso va assegurar que es “desplomen” els ingressos hospitalaris, però la realitat és que el que s’ha reduït és l’increment d’hospitalitzacions. Però segueixen creixent. A més, inicialment la Comunitat va parlar d’una reducció del 66% la setmana passada respecte a l’anterior i després el conseller va haver de matisar que és del 55%. En relació amb les UCI, l’augment s’ha reduït en un 11%.

Illa i Ayuso segueixen enrocats tot i les crides a la cooperació

La xifra de la discòrdia

De moment, Madrid es resisteix a aplicar restriccions més severes als municipis amb una incidència acumulada de 500 contagis per cada 100.000 habitants, tal com proposa Sanitat. La Comunitat va demanar ahir formalment a Sanitat que expliqui amb quin criteri posa aquest mínim i Ruiz Escudero es va mostrar confiat que en la reunió d’avui a la tarda el govern espanyol porti la resposta “tècnica” a aquesta qüestió. “No valorarem criteris com la preocupació”, va subratllar el conseller amb relació a l’alarma que el ministeri trasllada sobre l’evolució que està tenint el virus a Madrid.

A més, des de la Comunitat demanen que aquests criteris s’apliquin a tot l’Estat. En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va apuntar que arreu del territori “la situació és variable i la resposta també ho ha de ser”. Així, va posar l’accent en la densitat de població i la mobilitat per rebutjar l’homogeneïtat.

El govern madrileny es continua resistint a tancar Madrid, tal com proposa el ministeri de Sanitat, i busca una solució “intermèdia”. Ayuso, però, va afegir confusió al debat i va afirmar que rebutja un confinament total com el del març, quan tampoc és el que Illa està proposant. El nou capítol de diàleg de sords va tornar a deixar ahir dues compareixences gairebé simultànies després de la reunió i una posterior entrevista televisiva d’Ayuso.

Les discrepàncies són evidents, però les dues administracions es donen marge i segueixen el camí de la “unitat” que proclamaven aquest diumenge Ayuso i Illa. De fet, els dos governs allunyen l’escenari de la intervenció i Ruiz Escudero va assegurar que Sanitat no ha posat cap termini perquè Madrid atengui les seves recomanacions. Avui es tornen a reunir -a les sis de la tarda- per evitar el descarrilament definitiu a proposta del vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, en una trobada a la qual també assistirà la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.

Tot i la voluntat de les dues parts per no donar encara les negociacions per trencades, el dirigent de Cs va sorprendre ahir amb una piulada que subratllava l’enfrontament entre el govern espanyol i el regional. “Vaig demanar un grup de treball per acordar mesures, no per convertir-lo en un ring de boxa. La imatge que estem donant totes dues administracions no és la que esperen els madrilenys i demano disculpes”, va dir. Minuts més tard, sense citar Aguado, la pròpia Ayuso lamentava que s’intenti traslladar que hi ha un “pols” i un “enfrontament”.

Incidència desigual

A tot això, el virus segueix descontrolat. Sanitat va informar de 31.785 contagis nous a tot l’Estat des de divendres. Segons les últimes dades, Madrid continua al capdavant amb 451 casos diagnosticats l’últim dia i amb una incidència acumulada els últims 14 dies de 775 casos per cada 100.000 habitants, mentre que al conjunt de l’Estat és de 290.

Tot i que Simón va explicar que hi ha 10 comunitats autònomes amb tendència a la baixa, “progressivament el sistema sanitari s’està saturant”. L’atenció primària ja pateix i els hospitals noten “més pressió”, va concretar. En aquests moments hi ha 11.147 pacients ingressats per covid als hospitals d’arreu de l’Estat i 1.529 persones ingressades en UCI, cosa que significa un 17,91% dels llits d’UCI ocupats. Sanitat també va notificar 179 defuncions més des del divendres. Ja en són 31.411.