Illa: "Les dades indiquen un canvi de tendència, estem iniciant una fase d'estabilització"

El ministre de Sanitat informa de noves compres de material per valor de 77 milions d'euros

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha mostrat moderadament optimista amb la tendència de contagis del coronavirus dels últims dies a Espanya. "Amb totes les precaucions, les dades dels últims dies indiquen un canvi de tendència amb increments menors als anteriors. Estem iniciant una fase d'estabilització", ha afirmat en la seva compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés. Tal com ja havia suggerit algun altre membre del govern espanyol, ha situat el pic de contagis a principis d'abril, tot i que ha considerat que encara que s'aconsegueixi doblegar la corba no s'haurien de relaxar les mesures de restricció a la mobilitat de la ciutadania. A més, ha advertit que cada comunitat autònoma podria viure situacions diferents.

És per això que els últims dies tant Illa com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han reiterat que cal ser "solidaris" amb la Comunitat de Madrid i, si cal, centrar els esforços on més sigui necessari. "Més que moure pacients, moure recursos", ha destacat, malgrat que no es descarta el trasllat de malalts entre comunitats, tal com va apuntar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, diumenge passat.

Davant l'arribada del pic de contagis, Illa ha avisat que serà quan més patirà el sistema sanitari. El ministre també ha recordat les dades actualitzades de contagis i víctimes mortals de la Covid-19, que ja arriben als 56.188 casos i 4.089 morts. Aquest dijous s'ha produït un increment de 655 víctimes, però percentualment és l'augment més baix dels últims deu dies, d'un 19%. 

L'increment de morts diari per coronavirus a l'Estat és el més baix dels últims deu dies

L'endemà que el president, Pedro Sánchez, aconseguís l' aval de la cambra baixa per prorrogar l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril, aquest dijous és Illa el blanc de les crítiques de l'oposició. El PP i Vox van acusar Sánchez de fer tard en el combat contra la pandèmia, i aquest dijous el diputat de l'extrema dreta Juan Luis Steegmann ha demanat a Illa que cessi Fernando Simón. "Si no ho fa exigirem la seva dimissió", ha assenyalat Steegmann. Per la seva banda, algunes forces polítiques que van permetre la investidura del líder del PSOE continuen reclamant mesures més restrictives, sintetitzades en paralitzar l'activitat econòmica no essencial. 

Illa havia arribat a la compareixença després d'haver anunciat una compra massiva de material a la Xina per valor de 432 milions d'euros que inclou tests ràpids, respiradors i mascaretes, entre altres coses. Aquest dijous, però, ha informat d'una nova compra a la Xina per valor de 77 milions, de manera que la inversió ja arriba als 509 milions, que permetrien, entra d'altres, obtenir en les pròximes vuit setmanes 585 milions de mascaretes. De la compra centralitzada de la Unió Europea s'han sol·licitat 4.000 respiradors. El titular de Sanitat també ha negat que des del ministeri s'hagi dificultat l'adquisició de material per part de les comunitats autònomes i ha anotat que les conselleries també poden impulsar compres. "Compra centralitzada no vol dir única", ha afirmat. De tota manera, ha recordat que l'executiu espanyol ha repartit gairebé set milions de mascaretes a les comunitats, dos milions dels quals han anat a Madrid i gairebé 900.000 a Catalunya.

El govern espanyol reconeix que ha hagut de tornar 9.000 tests ràpids perquè no funcionaven bé