CIÈNCIA
Societat 13/09/2011

El DIU redueix el risc de càncer d'úter

Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia i de Bellvitge han descobert aquest efecte en un estudi fet a 20.000 dones d'arreu del món

Efe
1 min

BarcelonaL'ús del dispositiu intrauterí anticonceptiu (DIU) redueix a la meitat el risc de càncer de coll d'úter, segons es desprèn de l'estudi realitzat per investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge.

L'estudi es publica en la versió electrònica de la revista científica The Lancet Oncology i es basa en l'estudi de 20.000 dones d'arreu del món, 2.000 de les quals eren de l'Estat espanyol.

El DIU no incrementa la possibilitat de contraure el virus del papil·loma humà, causant del càncer de cèrvix, i en canvi en podria reduir la seva progressió.

El responsable de l'estudi, Xavier Castellsagué, manté que "els resultats de la investigació no només desmunten el mite popular que el DIU incrementa la possibilitat de desenvolupar aquest tumor, sinó que apunta que preveu la possibilitat de tenir un càncer de coll d'úter".

La raó d'aquesta reducció del risc, segons Castellsagué, és en "la resposta immunitària que es produeix en les dones com a conseqüència dels canvis físics que es donen en portar el DIU".

En el procés d'inserció o retirada del dispositiu es destrueixen les lesions precancerígenes, o bé que el dispositiu indueix a una inflamació crònica de la mucosa i a una resposta immune de llarga durada, de manera que es redueix la probabilitat de progressió del VPH.

stats