Societat 05/09/2019

Decàlegs d'intencions per "capgirar" la situació d'inseguretat de Barcelona

Interior fa la primera reunió per elaborar un pla estratègic i la judicatura reclama més mitjans

Pau Esparch / Montse Riart
3 min
Els assistents a la primera trobada per elaborar un pla estratègic de seguretat per a Barcelona

BarcelonaDues reunions, en poques hores de diferència, per abordar la seguretat de Barcelona. La primera s'ha celebrat al departament d'Interior i hi han assistit representants policials, de diferents conselleries del Govern, de l'Ajuntament, de diverses entitats econòmiques i de la Federació d'Associacions de Veïns (FAVB), entre altres institucions. Ha sigut la primera trobada per elaborar un pla estratègic de seguretat per a la ciutat. La segona s'ha fet a la delegació del govern espanyol a Catalunya, i hi han participat representants del ministeri de Justícia, del departament de Justícia, de l'Ajuntament i de la judicatura, que han reclamat més mitjans. En els dos casos els assistents han anunciat uns decàlegs d'intencions per revertir "la situació actual d'inseguretat" a Barcelona amb la voluntat que les mesures puguin agafar forma els pròxims mesos.

En el cas de la reunió al departament d'Interior, el conseller Miquel Buch ha assegurat que els participants n'han sortit amb el convenciment de "capgirar" la situació actual. El pla estratègic per a Barcelona es basa en quatre eixos –la reducció de la criminalitat, la millora de l'atenció policial a la ciutadania, la reestructuració de l'organització policial i la millora de la convivència–, tot i que per elaborar les propostes s'han creat vuit grups de treball. El primer està dedicat a la població, el segon a la mobilitat, el tercer al comerç i les empreses, el quart als consolats, el cinquè a l'oci i el lleure, el sisè a les zones d'interès de la ciutat, el setè als actors de la seguretat i el vuitè a les estratègies de comunicació.

Cada grup tindrà representants del departament d'Interior, els Mossos d'Esquadra i l'Ajuntament de Barcelona. La resta de membres variaran en funció del grup, perquè seran de les institucions i les entitats que estiguin vinculades en cadascuna de les temàtiques que es tractin. El director dels Mossos, Andreu Martínez, ha explicat que els grups de treball es reuniran des de mitjans de setembre fins a mitjans d'octubre. Aleshores es farà l'elaboració del pla estratègic segons les propostes de cada grup, amb l'objectiu que d'aquí tres mesos estigui enllestit. "Tot i que una marca dels Mossos és la proximitat, hem plantejat fer aquest pla de treball, agrupant diversos agents, per treure l'estratègia per millorar la seguretat i també la percepció que se'n té", ha definit Buch.

A l'espera de conèixer les conclusions, el conseller ha avançat que un dels punts de consens és la reforma del Codi Penal per "treure del carrer els delinqüents comuns". Buch ha donat per fet que aquesta proposta formarà part del document definitiu del pla, encara que no ha precisat si aquesta modificació que es vol impulsar se centrarà només en la reincidència dels furts o també en les penes dels robatoris violents. A la reunió al departament d'Interior no hi ha assistit el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que ha participat a la trobada amb la judicatura. Buch no ha volgut polemitzar sobre l'absència de Batlle perquè ja s'ha comptat amb la presència "d'alts representats" del consistori, i ha afegit que la seva relació "és més que bona".

L'efecte dels pressupostos prorrogats

En el cas de la reunió a la Delegació del govern espanyol a Barcelona, la delegada Teresa Cunillera ha assegurat que tots els interlocutors han coincidit en "el diagnòstic" de donar una resposta a través del treball dels cossos policials, els jutges i els funcionaris. Segons fonts consultades per l'ARA, els jutges i els fiscals han demanat ampliar el nombre de jutjats penals a la ciutat –ara n'hi ha dos amb un jutge de reforç– per arribar a sis. Després de la trobada, Cunillera ha explicat que amb els pressupostos estatals i catalans prorrogats, així com amb un govern espanyol en funcions, l'única possibilitat és "fer més eficaç allò que ja hi ha i seguir cooperant" entre les administracions.

stats