Societat 13/11/2018

Un inspector de la policia espanyola no veu “excessos” en les càrregues de l’1-O a Barcelona

L’Ajuntament, que actua com a acusació popular, demanarà investigar almenys 24 agents més

Montse Riart
3 min

BarcelonaMés d’un any després dels fets, el jutge que investiga les càrregues de la policia espanyola durant l’1-O a la capital catalana ha començat a interrogar aquest dimarts els primers policies investigats. Segons fonts judicials, un dels inspectors que ha comparegut davant del magistrat, que va participar en els dispositius a l’escola Mediterrània i l’escola Pia de Sant Antoni ha assegurat que no va veure “excessos” per part dels seus subordinats aquell dia tot i les imatges que li han mostrat de votants ensangonats després d’haver rebut un cop de porra a la cara.

Es tracta de la causa més gran oberta fins ara per la violència policial durant el referèndum, que ja suma 24 agents investigats, entre ells diversos comandaments. A més d’aquest inspector, aquest dimarts també declaren un sotsinspector i dos agents més implicats en les càrregues a l’Institut Pau Claris, l’Escola Mediterrània i les escoles Pies Sant Antoni.

L’ajuntament de Barcelona, que actua com a acusació popular en la causa, ja ha avançat que demanarà la declaració, com a investigats, de 24 agents més a qui ha aconseguit identificar del visionat d’imatges de l’escola Pau Claris. El tinent d’alcalde Jaume Asens, que s’ha desplaçat fins la Ciutat de la Justícia, ha insistit un cop més en la necessitat que tant els responsables de l’operatiu a la ciutat com el govern de Pedro Sánchez “ajudin en la identificació” dels agents responsables de les lesions a votants.

“Presumpta sang”

Segons fonts judicials, l’inspector que va dirigir els operatius a l’escola Mediterrània i a l’escola Pia de Sant Antoni ha assegurat que no va veure “cap actuació fora de mida” en els centres, tot i que se li han mostrat les imatges de votants ensangonats després de rebre un cop de porra a la cara. De fet, segons aquestes mateixes fonts, el comandament de la Policia Nacional, que s’identificava aquell dia amb el sobrenom de “Camel 1” ha parlat en tot moment de “presumpta sang” a l’hora de definir les ferides patides per aquestes persones, ja que es podria tractar “de pintura”.

Tant aquest comandament com un altre sots-inspector del cos, que ha declarat en relació amb les càrregues a l’institut Pau Claris i a l’escola Mediterrània han parlat d’una actitut “hostil” i “agressiva” dels votants.

Aquest sots-inspector s’hauria reconegut en les imatges aportades per una denunciant que l’acusava de retorçar-li els dits i empenyer-la de dalt a baix de les escales de l’institut Pau Claris. El policia, segons les mateixes fonts, ha negat lesionar-la, ha assegurat que era la noia qui tenia una actitut “agressiva” i ha dit que era ella qui havia “caigut escales avall” mentre es resistia. En canvi, l’agent no s’ha reconegut a les imatges on se’l veu donant un cop de porra a la cara a una votant a l’escola Mediterrània.

No identifiquen qui va donar l’ordre

Una de les claus del cas és identificar els responsables operatius no només a peu de carrer, sinó a la sala de comandament. En aquest sentit, els dos comandaments que han declarat avui no han aportat cap dada. L’inspector, segons fonts policials, ha assegurat que van rebre ordres de carregar d’un centre de comandament, però no ha identificat qui en formava part.

En canvi, el sots-inspector ha dit que no van rebre cap instrucció concreta de com havien d’actuar sobre el terreny, més enllà de l’objectiu de “retirar les urnes” i impedir la votació.

“Nosaltres esperem que en els propers mesos declarin també aquells responsables de donar ordres aquell dia p aquells que tot i poder evitar el que va passar no ho van fer”, valorava Asens per part de l’Ajuntament de Barcelona, a la vegada que insistia a demanar al ministeri d’Interior i al govern de Pedro Sánchez que deixi de “sabotejar” la investigació i ajudi a identificar els responsables de les actuacions.

Lesionats

Alguns dels lesionats durant les càrregues, s’han concentrat aquest matí davant de la Ciutat de la Justícia, entre ells Roger Español, el ciutadà que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma a l’Institut Ramon Llull de la ciutat, que ha llegit un manifest en nom de tots.

Español ha assenyalat que la causa per les càrregues de l’1-O a Barcelona no ha de servir per perseguir uns policies determinats, sinó per jutjar “una manera d’actuar durant tot l’1 d’Octubre” que considera “desproporcionada” i ha recordat que les “lesions infringides” buscaven “causar dolor”, més que no pas impedir la votació.

stats