IMMIGRACIÓ
Societat 09/06/2018

Deficiències en pisos de menors tutelats

La DGAIA dona una setmana per traslladar els joves i l’entitat gestora ho atribueix al 155

Pau Esparch
2 min
Deficiències en pisos de menors tutelats

BarcelonaLa Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) va denunciar dimecres vulneracions “flagrants i sistemàtiques” dels drets d’uns menors tutelats per la Generalitat que viuen en uns pisos de Barcelona situats al Poblenou. Els habitatges ja havien generat queixes dels veïns i aquesta setmana els educadors han alertat que els joves que hi resideixen -menors estrangers no acompanyats, els anomenats MENA-“pateixen una situació de precarietat inadmissible”. El sindicat, com va avançar la Cadena SER, va parlar d’infraestructures inadequades, amb mobiliari en mal estat, humitats i manca d’higiene, i d’un projecte educatiu insuficient. Després de la denúncia, la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va inspeccionar dijous els pisos i hi va detectar “deficiències importants”.

Per això, el Govern ha exigit a l’entitat que gestiona els habitatges, la Fundació Ibn Battuta, que prengui “mesures immediates” per millorar la situació, tot i que s’ha fixat el termini màxim d’una setmana per traslladar els nois a un altre equipament. L’entitat ha explicat que ja disposa d’una casa fora de Barcelona, on portarà els joves, i ha atribuït les deficiències als impagaments de la Generalitat per l’aplicació del 155. El nou centre seguirà el model que la Fundació ja ha aplicat en una altra casa per als MENA que funciona des de principis d’any al Baix Llobregat. Entre els dos centres s’atenen uns 40 joves.

Els pisos del Poblenou es van posar en marxa l’estiu passat, a petició de la DGAIA, davant l’arribada massiva dels MENA. La direcció de la Fundació Ibn Battuta ha recordat que els pisos són un servei de primera acollida, cosa que ha provocat que el centre “tingui una rotació constant de menors”. “Quan un noi fa els 18 anys ha de marxar i de seguida n’arriba un altre. Això implica que cada setmana s’ha de començar de zero amb un jove i a vegades n’hi ha algun que és violent”, ha afegit l’entitat, que ha admès que el caràcter agressiu ha derivat, en algunes ocasions, en destrosses.

La situació es va complicar amb l’aplicació del 155, que va suposar -segons la Fundació- que es deixessin de rebre els pagaments de la Generalitat. I va provocar que l’entitat no pogués reposar el material trencat i tampoc pogués pagar el sou dels educadors: la suma dels impagaments -de gener a maig- superava el mig milió d’euros. Un cop constituït el nou Govern, una primera acció del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha sigut desbloquejar els pagaments aturats.

La Intersindical ha considerat positiva la intervenció de la DGAIA, però ha reclamat que es revisi el projecte educatiu i que sigui l’administració i no una fundació qui gestioni els centres.

stats