Societat 31/05/2012

Deixar de fumar amb el doctor Fum i l'ajuda del telèfon mòbil

L'aplicació Arasensetabac us proposa un mètode per deixar de fumar seguint vuit passos

M.l.f.
2 min

BARCELONA.*L'aplicació s'activa en l'idioma d'ús seleccionat al telèfon mòbil de cada usuari.

Els motius pels quals molts fumadors no segueixen un mètode adequat per deixar de fumar són molts i variats. Però sovint hi ha la falta de temps o que els resulta incòmode fer el pas d'anar al metge i utilitzar fàrmacs per abandonar el que, al capdavall, és una addicció. "La més comuna, juntament amb l'alcoholisme", recorda el doctor Alberto Seoane, creador d'un mètode que segueix vuit passos i que ha demostrat que és efectiu en el 80% dels casos. Es tracta d'un mètode de reducció gradual assistida: proposa deixar de fumar a poc a poc en comptes de parar sobtadament, que és el que proposen la majoria de tractaments.

A partir de demà les noves tecnologies el posen a l'abast de tothom. Des de l'edició digital de l'ARA ja és possible baixar-se aquesta aplicació -Arasensetabac- en la qual el Dr. Fum ajuda a deixar de fumar amb aquests vuit passos. "Són vuit proves que ajuden a no fumar, a valorar els avenços i a superar els moments difícils. Si es fuma, dóna opcions per continuar, està programat per decidir quan s'han aplicar fàrmacs i quins", explica Seoane, que va encarregar el disseny gràfic de l'aplicació al dibuixant Miguel Gallardo, creador del personatge el Dr. Fum.

Un mètode gradual

L'aplicació permet una reducció gradual dels receptors nicotínics, que són els que, en definitiva, produeixen la síndrome d'abstinència. Planteja vuit proves amb un doble vessant. D'una banda, la reducció gradual de la nicotina administrada, i de l'altra, l'aprenentatge de viure sense desitjar fumar una cigarreta.

L'aplicació té una estructura de videojoc, però sense ser pròpiament un joc. S'han de superar vuit proves, amb un dia de descans entre cadascuna. Amb aquests vuit exàmens pràctics es busca aconseguir períodes programats en els quals l'usuari intentarà abstenir-se de fumar i podrà valorar les dificultats que aniran sorgint. Amb cada prova s'aconsegueix disminuir el nombre de receptors de la nicotina. Així, la dificultat de deixar el tabac cada cop és més petita.

Durant les proves, el Dr. Fum envia missatges d'ànim i proporciona consells per superar-les. Durant tot el procés, es poden avaluar les diferents circumstàncies en què les temptacions de fumar apareixen, i aprendre a superar-les. No cal preocupar-se si es necessita més d'un intent per superar alguna prova, o si es prefereix repetir-la per afrontar amb més força la següent. Cada persona fuma de manera diferent i el Dr. Fum s'adapta al seu ritme.

stats