Societat 18/09/2017

Denuncien Espanya a la UE per incompliment de la quota d'acollida de refugiats

A una setmana perquè acabi el termini, han arribat només el 13% dels refugiats compromesos, segons Oxfam Intermón

Elena Freixa
3 min
Arribada de  refugiats procedents  de Síria.

BarcelonaFalten només vuit dies perquè acabi el termini dictat per Europa perquè els estats membres compleixin l'acord d'acollida de refugiats. Avui, a Espanya hi han arribat 1.279 refugiats sirians procedents Grècia i d'Itàlia, una xifra que representa només el 13% del volum de persones que l'Estat havia d'acollir segons aquesta resolució europea. L'incompliment d'Espanya ha fet que Oxfam Intermón hagi presentat dues denúncies a la Comissió Europea (CE) perquè s'activin mecanismes que forcin el govern espanyol a arribar a les xifres compromeses i, si cal, se li exigeixi sota amenaça de sanció.

Globalment, Espanya havia d'haver acollit a dia d'avui 17.337 refugiats i no n'han arribat ni 2.000. A banda del número insuficient d'arribada de refugiats que ja són en territori europeu -aquests 1.279 que recull la demanda d'Oxfam-, els refugiats procedents de camps del Líban, Jordània i Turquia -països que fan frontera amb Síria- són només 700 quan haurien de ser quasi el doble.

L'ONG ha enviat a Brussel·les una demanda contra el govern espanyol per incompliment de la quota i lamenta que les xifres d'acollida són més baixes que les dels països de l'entorn. A França, per exemple, la quota d'acollida de refugiats reassentats de Grècia i Itàlia és de més del 21% i a Alemanya arriba al 28%. En canvi, Espanya, amb una quota de compliment del 13%, és al vagó de cua en aquests compromisos.

Denuncien Espanya a la UE per incompliment de la quota d'acollida de refugiats

"Espanya està lluny del grau de compliment d'altres estats del seu entorn que tenen un PIB per capita equiparable", lamenta el director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu. De fet, critica, es troba més propera als nivells d'acollida de països amb una renda força inferior, com Bulgària (que ha acollit el 17% del que li corresponia) i Croàcia (ha acollit el 8%).

És per això que el segon document que l'ONG ha fet arribar a Brussel·les és un requeriment perquè posi en marxa mecanismes que obliguin l'Estat a complir. De moment, Europa només ha posat en marxa el procediment de sanció per als estats que van oposar-se obertament a rebre refugiats com ara Polònia, Hongria i República Txeca.

Obrir la via sancionadora

El que persegueixen les demandes d'Oxfam, reconeix Mateu, és que Brussel·les es pronunciï abans del 26 de setembre, que és la data en què venç la resolució sobre acollida de refugiats. Si no ho fa, passat aquest dia els estats quedaran "alliberats de tots els compromisos" i per tant, no hi hauria base legal per iniciar un procés judicial que podria acabar en sanció, alerta el director de l'organització a Catalunya.

Es tracta de la primera demanda que s'envia a Brussel·les contra un estat pel grau baix de compliment de l'acord pres fa més de dos anys, quan es va determinar que Grècia estava en risc de col·lapse per l'arribada de milers de persones buscant refugi. Segons el dret europeu, quan un refugiat trepitja sòl comunitari ha de quedar-se en el primer país on arriba i demanar-hi asil, però davant la crisi humanitària de Síria la UE va decidir crear un mecanisme de repartiment saltant-se aquest protocol.

Segons aquest repartiment, havien d'arribar a Espanya més de 9.323 persones que sol·licitaven protecció internacional procedents de Grècia i d'Itàlia majoritàriament. La falta d'arribada a dia d'avui, segons la ONG, és un incompliment greu perquè afecta "els drets fonamentals de les persones".

Dels més de 17.000 refugiats que Espanya s'havia compromès a acollir, insisteix Mateu, més de 15.800 havien de venir via Itàlia o Grècia. El problema, recorda, és que només 9.000 van ser assignats formalment per la UE per mitjà de la resolució. Els més de 6.000 restants van quedar en un compromís que mai es va posar per escrit. "Per això, la nostra reclamació només la podem fer per exigir que arribin els 9.000, que no són tots els que creiem que haurien de ser aquí", explica el responsable de la ONG a Catalunya.

Si es miren les xifres globals a la resta de països europeus, els compromisos que marcava la resolució que és a punt de vèncer estan lluny d'assolir-se. Europa ha reassignat prop de 27.700 persones arribades de Síria al continent quan es preveia que la xifra fos més del triple, un total de 98.255 persones, segons les dades d'Oxfam.

stats