SANITAT
Societat 26/04/2012

Demanden Mataró pel cas del mort per menjar bolets tòxics

L'Ajuntament de Mataró s'enfronta a una reclamació patrimonial que ha presentat la família de l'home mort el novembre passat per ingestió de bolets tòxics. Els familiars demanen 200.000 euros.

Albert Balanzà
2 min
La brigada de Parcs i Jardins col·locant al novembre cartells als jardins de la ciutat -no en tots- per avisar dels bolets verinosos.

BARCELONA.Han passat cinc mesos i mig des que el 8 de novembre un veí de Mataró, Damián C.F., de 73 anys, va ingressar a l'Hospital Clínic de Barcelona. Deu dies després va morir a causa d'una hepatitis fulminant provocada pel consum d'un dels bolets més tòxics i perillosos per a la salut humana, la Lepiota brunneoincarnata , que no té tanta fama com l' Amanita phalloides però que és igual de letal. El departament de Salut va obrir una investigació per saber d'on va agafar la víctima aquesta espècie verinosa.

La família, en un cas que va suposar l'ingrés al Clínic de dues persones més -inclòs un dels quatre fills de l'home-, ha determinat en una reclamació patrimonial, com a pas previ a una demanda judicial a través del bufet Menfisgrup de Barcelona, que els fets van passar a la Via Sèrgia de Mataró, al polígon industrial de les Hortes del Camí Ral, a l'entrada del municipi venint de Barcelona. Allà, en un espai enjardinat de 436 metres quadrats amb àlbers i gespa que hi ha entre la vorera de vianants i la calçada de vehicles, la víctima va collir el bolet tòxic. La família vol una quantitat que frega els 200.000 euros.

L'advocada que porta el cas en nom de la família, Àngels Casanovas, remarca que l'Ajuntament ha demostrat un "absolut desconeixement" del lloc on creix l'espècie letal, perquè, quan va netejar de bolets els parcs i va instal·lar cartells amb el missatge "No colliu bolets, poden ser verinosos " -el dia que va transcendir la mort-, no va incloure la Via Sèrgia en els avisos. "Ni molt menys va fer tasques de recollida d'aquests bolets, que fins que no va deixar de fer fred van seguir creixent a la zona", afegeix. Casanovas argumenta que la reclamació patrimonial que ha presentat la família es justifica perquè l'administració és responsable "del dany causat" per "un funcionament anormal dels serveis públics que l'administrat no té el deure de suportar".

L'informe pericial que acompanya la reclamació patrimonial constata "un augment de les variables climàtiques responsables de la proliferació de Lepiota brunneoincarnata " el 2011 en aquell espai. "La presència de matèria orgànica abundant al parterre, fruit de la descomposició de fulles dels arbres caducifolis i de les tasques de manteniment de la gespa, proporciona condicions aptes per al desenvolupament de l'espècie", conclou l'informe.

stats