Demanen entre 7 i 10 anys de presó a 9 constructors acusats d'estafar 29 milions d'euros al port de Barcelona

La Fiscalia acusa els directius de diferents empreses d'inflar les factures en la construcció del dic est

La Fiscalia demana penes de 7 anys de presó per a 9 directius de diferents constructores  acusats d'estafar 29 milions d'euros al port de Barcelona. Segons el fiscal Fernando Maldonado, els empresaris haurien inflat les factures per a la construcció del dic est, justificant compres falses de material de qualitat superior al que finalment es va utilitzar. 

En el seu escrit, el fiscal d'Anticorrupció acusa dels delictes d' estafa i falsedat documental directius de les empreses Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Construccions Rubau, Ferrovial-Agroman i Copisa, que conformaven la Unió Temporal d'Empreses (UTE) que va construir el dic est, així com el director d'obres i els responsables de la UTE tècnica encarregada del control del projecte, de la transportista i de Coterras SL, proveïdora del material utilitzat.

Un sobrecost milionari

La construcció del dic es va adjudicar el setembre del 2011 per un import de 165 milions d'euros que, una vegada modificat el projecte dos anys després, va acabar pujant a 197 milions. Segons la Fiscalia, els directius s'haurien posat d'acord per inflar falsament les factures.

Per una banda, haurien simulat comprar 865.000 tones de pedres que mai van existir –i que van augmentar el cost del projecte en 9 milions d'euros–. De l'altra, haurien ordenat construir les dues instal·lacions auxiliars necessàries per aixecar el dic amb runa, però les van cobrar com si es tractés de pedra de pedrera, amb un sobrecost de 17 milions d'euros. Per això, el fiscal reclama que els acusats indemnitzin el port de Barcelona amb els gairebé 29 milions d'euros desviats.

El principal acusat és l'excap del departament d'obra d'FCC i gerent de la UTE, per a qui la Fiscalia demana 10 anys de presó. Sospita que aquest home també va inflar l'IVA de les factures de la construcció del dic i va defraudar prop d'un milió d'euros a l'Agència Tributària.