Societat 12/10/2011

El concert 'ultra', finalment en un bar del Pobleonou

Un representant de Democracia Nacional diu que celebra "una festa nacionalista espanyola" amb l'actuació de "grups patriòtics". Un miler d'ultradretans han homenatjat la bandera espanyola a Montjuïc amb proclames contra els polítics, contra els immigrants i crits de "Visca Espanya"

Ara
2 min
Celebració a favor de la Festa Nacional d'Espanya, a Montjuïc / ACN

BarcelonaEl bar del Poblenou The Other Place és, finalment, el lloc on Democracia Nacional ha tirat endavant el concert de dos grups ultradretans que inicialment havien programat a Sabadell. Segons ha explicat un portaveu del partit ultra, Pedro Chaparro, en declaracions recollides per Catalunya Informació, el que se celebra en el local escollit –que ha penjat el rètol de "festa privada" a la porta– és una "festa nacionalista espanyola". "Avui és la festa nacional d'Espanya" i hi actuen "grups patriòtics [espanyols]", ha dit Chaparro.

Segons Chaparro, el concert no és de caràcter nazi. "No tenim res a veure amb el caràcter nazi. No sé a què se li diu nazi avui dia. Potser ho són més els violents de la kale borroka. Aquí l'únic nazi és l'alcalde de Sabadell, a part de ser deficient mental", ha etzibat Chaparro als micròfons dels mitjans de comunicació.

Els antifeixistes es dirigeixen cap a la zona

Democracia Nacional no havia volgut dir el lloc i l'hora del concert amb l'argument que era privat. Finalment, però, ha transcendit la informació i s'ha sabut mentre es feia una manifestació antifeixista. Els participants en la protesta han anunciat, aleshores, que es dirigien cap al lloc on es fa el concert. Inicialment, no hi havia policia a la vista a la zona del concert.

Ha estat el mateix líder de Democracia Nacional, Manuel Canduela, qui ha confirmat aquest dimecres al migdia que el concert neonazi que havien organitzat les joventuts del partit ultradretà aquesta mateixa tarda no se celebraria a Sabadell, sinó a Barcelona. Canduela ha criticat l'alcalde sabadellenc, Manuel Bustos, per voler ser protagonista als mitjans de comunicació i voler prohibir el concert.

Canduela ha parlat sobre el concert abans de començar un acte amb un miler de simpatitzants d'extrema dreta per homenatjar la bandera espanyola amb motiu de la Festa Nacional d'Espanya, a Montjuïc. Abans de començar, ha qualificat l'oposició al concert per part de l'Ajuntament de Sabadell, de la fiscalia i dels Mossos com la mostra d'un "estat dictatorial". A més, ha recordat que l'extrema esquerra i grups independentistes celebren concerts habitualment i que no hi ha cap control policial. Per això, ha considerat que Bustos ha actuat com un "xèrif" amb el seu partit, que ha insistit que és legal.

L'acte festiu

Les declaracions no han estat tan calmades durant el discurs públic davant del miler de simpatitzants del partit que s'han congregat. Els líders polítics que han intervingut al míting han criticat la Transició espanyola, la democràcia actual, el sistema econòmic, els partits majoritaris, els immigrants, la Unió Europea i els independentistes: els enemics d'una Espanya "que mai hauria hagut de deixar de ser". Han rememorat la data del 12 d'octubre del 1492 i han elogiat la "valentia" de Cristòfor Colom, així com també la dels dels Reis Catòlics.

Canduela també ha criticat la nova llei electoral, que els obliga a aconseguir el 0,1% de firmes a cada província on es vulguin presentar, cosa que els perjudica perquè no tenen prou votants. A banda d'això, durant tot el matí, el seu partit ha estat recollint firmes entre els simpatitzants presents allí. Com a fons d'aquestes accions de campanya, hi havia els assistents, molts del quals lluïen ensenyes franquistes i preconstitucionals, i crits contra els polítics, els immigrants i de "Visca Espanya".

stats