Denuncien dos casos d'afectació pleural per l'amiant en treballadores d'atenció al client del metro

TMB assegura no tenir constància dels casos i acusa els treballadors de crear alarma

Quan falten menys de dos dies per a la convocatòria d'aturades al metro que coincidirà amb l'inici del Mobile World Congress, avui s'han denunciat dos casos de treballadores d'atenció al client del metro que tindrien afectació a la pleura com a conseqüència d'haver estat exposats a l'amiant. Això confirma, segons el comitè d'empresa, que el risc és més elevat del que està admetent l'empresa i que no només hi ha hagut afectacions en treballadors destinats a treballs com els de manteniment, sinó també en personal que es dedica a la conducció de trens i l'atenció als usuaris, com en aquests dos casos. Es tracta, asseguren, de dues treballadores en actiu que s'haurien fet les proves al centre contractat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i que haurien rebut els resultats aquesta mateixa setmana. L'empresa, però, nega tenir cap constància d'aquests dos diagnòstics i defensa que n'estaria informada si es tractés de treballadors en actiu. Després que es fessin públiques aquestes acusacions, TMB ha emès un comunicat en què acusa els sindicats d'haver engegat una campanya de desinformació amb el tema de l'amiant.

Augmenten a 20 els afectats per exposició a amiant a TMB

"Per desgràcia això demostra que hi haurà molta més afectació de la que estan admetent", assegura David Vázquez, del comitè d'empresa. Fins ara l'empresa ha reconegut vint casos de persones afectades per l'exposició a l'amiant al metro.  D'aquests, disset són d’engruiximents pleurals, dos són de plaques pleurals no calcificades i un és de placa pleural calcificada. Segons TMB, cap d'ells presenta una patologia greu i no requereixen tractament, si bé s'hauran de sotmetre a controls mèdics periòdics.

L'empresa ha reiterat avui en un comunicat que tots els casos detectats fins ara són en persones que treballen o han treballat a manteniment i projectes. Defensa que, "en contra del que diuen els sindicats, segons les dades disponibles, no hi ha cap agent d'atenció al client que, si no ha estat exposat a l'amiant amb anterioritat en un altre entorn de treball, pateixi cap afectació". La companya reitera que les condicions ambientals a la xarxa de metro són segures per als usuaris i els treballadors.

El comitè del metro, que també ha denunciat la mort, fa uns mesos, d'un extreballador del suburbà barceloní a causa d'un càncer relacionat amb l' amiant, no accepta aquesta argumentació. Els treballadors critiquen, com assegura Vázquez, que TMB defensi que ja no hi ha cap risc d'exposició a l'amiant, i creuen que els casos reals són molt més nombrosos del que s'ha detectat fins ara.