Denuncien danys al patrimoni a la Filatelia Monge

El degoteig de tancaments de botigues emblemàtiques està anant acompanyat d’intenses polèmiques per la dificultat de mantenir-ne el patrimoni. Un cas paradigmàtic és el de la Filatelia Numismática Monge, situada al carrer Boters i enganxada a la també històrica Xocolateria Fargas, on ara s’investiga si hi ha hagut un atac contra el patrimoni.

L’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona denuncia que, tot i el recent reconeixement d’aquest establiment com a Bé Cultural d’Interès Nacional -és la primera botiga que rep aquesta protecció-, la propietat, Casacuberta Villamil, ha continuat buidant-lo, quan qualsevol actuació hauria d’haver rebut el vistiplau del Govern. L’advocat de l’associació, Josep Cruanyes, remarca que han actuat sense la pertinent autorització i que, per tant, “han comès una vulneració administrativa de la llei de patrimoni cultural i també un delicte tipificat a l’article 323 del Codi Penal”.

Tant Monge com Fargas van quedar fora de la llista d’establiments emblemàtics protegits de l’Ajuntament amb l’objectiu de no aturar la reforma aprovada que preveu que la finca aculli una galeria comercial. La botiga especialitzada en filatèlia es va traslladar a un entresòl al mateix carrer Boters i es preveia que tot el seu patrimoni es traslladés a uns baixos del carrer del Pi.

Després de la pressió de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, la Generalitat va reconèixer Monge com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La resolució amb què s’incoa aquest expedient es va publicar el 8 de maig i, segons apunta Cruanyes, això implica que queden suspeses totes les llicències que haguessin pogut estar concedides amb anterioritat. El secretari de l’associació, Josep Maria Roig, ho ha fet saber tant a la Generalitat com al nou equip de govern de Barcelona, que de moment no ha respost.

Més continguts de