Societat 27/12/2019

Una festa de Cap d'Any a l'Aeròdrom de la Cerdanya ja compta amb 800 inscrits però no té llicència

Els nois que l'organitzen diuen que han corregit els problemes i que la festa és "per a amics"

Natàlia Vila
3 min
Entrada de l'aeròdrom de la Cerdanya, en una imatge d'arxiu

Barcelona"La signatura dels permisos per poder tirar endavant la festa havia d'arribar avui, però no ha arribat perquè l'ajuntament està tancat", explica a l'ARA el propietari del restaurant de l'Aeròdrom de la Cerdanya. Aquest és l'espai que ha triat un grup de joves d'entre 19 i 23 anys –veïns de Bolvir, un altre poble de la vall– per celebrar la seva "festa anual" de Cap d'Any, en què aquest any tenen previst que hi assisteixin ni més ni menys que 800 persones. "Fins ara les fèiem en cases privades, però aquest any ens venia de gust reunir tots els amics i la cosa es va anar fent gran", expliquen els organitzadors, que prefereixen conservar l'anonimat. "La festa és per invitació i només acceptem gent que coneixem", asseguren els nois.

Els organitzadors asseguren que la celebració "no és lucrativa" perquè només cobren entrada (de 35 euros) "per cobrir els costos". Tot i això, la magnitud de la convocatòria va fer saltar les alarmes de diverses discoteques de la zona i de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm que, tal com va avançar el digital Crónica Global, van considerar que es tractava de competència deslleial, perquè no tenia ni les llicències ni les mesures de seguretat obligatòries que sí que han de complir les discoteques. A més, la patronal assenyalava que la convocatòria feia servir reclams il·legals, com ara que amb l'entrada s'oferia alcohol il·limitat, una publicitat prohibida des del 2009 per la normativa de salut pública i que els organitzadors ja han corregit.

Ara, quan falten només dos dies laborables per tancar l'any, l'associació empresarial espanyola Spain Nightlife ha tornat a posar el focus sobre aquesta festa. En un comunicat, insisteixen que, malgrat no tenir llicència, la festa nocturna d'aquests nois ja ha venut "prop d'un miler d'entrades".

"Estan fent tota la paperassa una mica a contrarellotge, però ho estan intentant fer el millor possible", admet el propietari del restaurant. El responsable de l'Aeròdrom, Sergi Pujol, manté que no es posicionen sobre la festa, però remarca que, "si els permisos no arriben a temps, la festa no se celebrarà". "Quan ens vam assabentar de la intenció de fer una festa al restaurant, vam demanar que es cobrissin totes les mesures de seguretat possibles, per evitar que els nois poguessin entrar als hangars o a les pistes", concreta Pujol, que considera que l'error ha estat demanar els permisos massa tard.

De fet, els nois admeten la seva inexperiència, però asseguren que ja han presentat un projecte que compleix tots els requeriments. "Partíem de zero, i és cert que hem anat sobre la marxa perquè no sabíem que calien tantes coses. Hem buscat un advocat, una arquitecta tècnica que ens ha fet el pla d'autoprotecció i hem presentat un projecte seguint tot el que ens demanaven des dels Mossos, Protecció Civil i els Bombers", concreten els nois que asseguren que, a banda de la seguretat que ells ja tenien prevista, a la festa hi haurà dos controladors d'accessos i un vigilant de seguretat acreditats.

Els organitzadors són conscients que el consistori encara podria denegar el permís. "Sabem que hi ha molta pressió social i mediàtica, però nosaltres hem invertit molt temps i diners de la nostra butxaca que es perdran si no es pot fer la festa", lamenten.

Fonts pròximes al cas asseguren que el rerefons de la polèmica és la por que tenen algunes discoteques de la Vall de perdre públic. La patronal del sector calcula que, a Espanya, la nit de Cap d'Any es facturaran més de 500 milions d'euros entre bars de copes, discoteques, restaurants lounge, sales de ball i de festa. També creuen que, "encara que sigui només per una nit", el sector generarà uns 15.000 llocs de feina.

stats