SALUT
Societat 12/01/2018

Salut actua contra el congrés pseudocientífic del càncer a petició dels metges

Tècnics del departament assistiran al congrés per analitzar-ne els continguts

Lara Bonilla / Selena Soro
4 min
La convocatòria del congrés 'Un mundo sin cáncer'

Barcelona"Un món sense càncer. El que el teu metge no t'està explicant". Aquest és el títol del congrés que el 13 de gener se celebrarà a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona i que ha generat polèmica tant entre professionals mèdics com entre els ciutadans, que han denunciat que es es tracta d'un acte de promoció de les pseudociències. "És hora de saber la veritat, tots mereixem saber la història real i autèntica. La veritat sobre el càncer que ningú t'està explicant", diu el fulletó del congrés, que entitats com l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ja han denunciat a través de les xarxes.

El departament de Salut de la Generalitat va tenir coneixement de l'esdeveniment ahir, dimecres, i aquest dijous ha informat que obrirà un expedient informatiu. El director del Servei Català de Salut, David Elvira, ha explicat que no tenen potestat per cancel·lar l'acte o per prendre més accions sense abans escoltar-ne els continguts. "Per això hem activat una inspecció per analitzar els continguts de la reunió i vetllar perquè no hi hagi un potencial atac a la salut pública. Estarem amatents al que pugui sortir de la reunió", ha dit Elvira. Això significa que un representant del departament assistirà al congrés per "analitzar allò que s'està promovent" i, en funció d'això, "actuar en conseqüència".

A diferència del Col·legi de Metges, que només pot actuar en cas que els ponents siguin metges, el departament pot prendre accions ja que la seva responsabilitat és "garantir la salut pública" de tot el que arriba a la ciutadania. "En cas que hi hagi un metge que promocioni o insti la ciutadania a fer una acció terapèutica no conciliable amb l'evidència científica, això té conseqüències i ho gestiona el Col·legi", ha dit Elvira.

Qüestiona els metges

Precisament, el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) va denunciar aquest dimecres l'acte i va demanar al departament de Salut que intervingués en contra del congrés i no descarta altres accions. El col·legi denuncia que el congrés posa en dubte, "de manera explícita", el paper dels metges a l’hora d’informar de manera veraç sobre el càncer als pacients i als ciutadans. Davant "la gravetat d’aquest fet", el CoMB ha posat els fets en coneixement del departament de Salut, "sense perjudici d’emprendre altres accions que resultin oportunes".

El COMB recorda que el metge "és l’únic professional amb formació, coneixements i competència per diagnosticar una malaltia i indicar-ne el tractament més adequat". De fet, el col·legi ja va expressar el seu posicionament contra les pseudociències en el document "El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències" on alerta del risc que les teràpies alternatives i pseudociències sense cap evidència clínica ni científica suposen per a la salut. I afegeix que són especialment perilloses en el cas de pacients amb càncer, "donat que poden generar falses expectatives i impedir que pacients que són especialment vulnerables rebin el tractament adequat i més eficaç per a la seva malaltia" o poden provocar que abandonin el tractament convencional.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós,s'ha felicitat per l'actuació de Salut. "És el que tocava i per això ens vam adreçar a Salut".

Padrós destaca que la tasca de les autoritats sanitàries és també fer pedagogia i protegir les persones més "vulnerables" perquè es tracta de "malalties amb diagnòstics greus i pronòstics incerts" que són "carn de canó de pseudoprofessionals i xerraires".

El president del Col·legi de Metges de Barcelona també ha volgut diferenciar les pseudociències de les teràpies complementàries "que poden donar benestar a pacients que estan fent tractament". Pel que fa a les pseudociències, que Padrós alerta que no tenen eficàcia i sovint allunyen els pacients del tractament convencional, són "una estafa clínica i econòmica". "Si algú d'aquests fos metge, estaria actuant de forma contrària al codi deontològic i seria sancionat pel Col·legi amb una inhabilitació, com ja hem fet en alguns casos", ha recordat Jaume Padrós.

Pàmies i Alfaro

El congrés l'organitza Coco March, una naturòpata alacantina establerta als Estats Units. I els convidats al congrés són majoritàriament estrangers, però també n'hi ha de catalans i espanyols, i no estan exempts de polèmica. Entre ells s'hi troba, per exemple, Josep Pàmies, impulsor d'un blog sobre alimentació i salut, en què l'autor parla de la vacunació infantil com "un genocidi" que provoca autisme, i critica també el fluor de dentífrics i medicaments perquè és "altament verinós" i "estupiditza les persones". "Hitler l'utilitzava als camps d'extermini en dosis massives perquè els presoners no se sublevessin", diu en una de les entrades del blog.

També participa al congrés Txumari Alfaro, naturòpata i expert en biodescodificació, una disciplina que busca localitzar les raons emocionals de les malalties, i que ell situa en moments com "l'inconscient del nen quan està al ventre de la mare".

"Sense varetes màgiques", diuen els oncòlegs

"Aquest congrés no té cap base en evidències científiques. Sisplau, que cap pacient es deixi enganyar per aquestes persones. La veritat sobre el càncer són tots els avenços en investigació que han aconseguit augmentar la supervivència", han reivindicat des de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Per part seva, la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica recorda que "ningú té una vareta màgica per curar el càncer". "Només amb investigació i rigor científic s'aconsegueix augmentar la supervivència i qualitat de vida dels pacients. Tota la resta són fal·làcies", conclouen.

"El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències"
stats