“La por de perdre tot el que tenim es fa cada cop més real”

El foc de Llutxent ha calcinat 40 cases i manté desallotjats 2.600 veïns sense que es doni encara per controlat

La carretera que va direcció Llutxent es queda pràcticament deserta després de passar per la població veïna de Llocnou. L'incendi ja queda massa prop i els únics cotxes que hi transiten ho fan en direcció contrària: com més lluny del desastre millor. Al fons, un grapat de mitjans aeris, desplaçats des de diversos punts d'Espanya, maniobren per abocar conjuntament la seva preuada càrrega sobre les flames.

Són set en total els avions amfibis desplaçats a la zona –tres amb capacitat de càrrega de 5.500 litres i la resta vora 3.000– que treballen sense descans per sufocar l'incendi que ja ha devastat més de 3.000 hectàrees des de dilluns, ha calcinat 40 cases i ha obligat a desallotjar  2.600 persones. A l'esforç per aturar les flames s'hi han sumat també vuit helicòpters i quatre brigades d'especialistes en extincions, enviades pel ministeri d'Agricultura. Aquest contingent treballa a hores d'ara juntament amb les unitats d'emergències i de l’UME.

En arribar al poble sorprèn la forta presència de vehicles dels equips d'emergències i l'exèrcit que van i venen en direcció al lloc de comandament avançat, situat al monestir del Corpus Christi de Llutxent, als afores del poble. Els veïns observen, tensos, amb els braços plegats, impotents, l'avanç de la densa cortina de fum, que ja cobreix pràcticament el poble. Alguns només són curiosos, altres venen de pobles pròxims desallotjats, com Piner i Barx, que volen seguir com evolucionen les tasques d'extinció. N'hi ha que observen la processó de vehicles d'emergències, escodrinyant amb cura les cares dels conductors buscant algun tipus d'informació. Malgrat ser tant a prop, només saben el que llegeixen als mitjans, i el fum ja envolta pràcticament el poble.

Camps de cultiu, arrasats

Un dels veïns, que havia intentat acostar-s'hi en moto per obtenir notícies, s'atura amb un grup de gent davant de les seves cases al carrer que baixa del monestir. La Guàrdia Civil ha tallat l'accés i ja només poden accedir al lloc de comandament avançat autoritats i, amb reticències, els periodistes.

El motorista, que es diu Juan, explica que s'han cremat també els camps de cultius i que el foc ha afectat diverses zones, algunes d'un gran valor mediambiental. Molts dels seus veïns han marxat del poble, però ell no té cap lloc on anar i prefereix cuidar casa seva. Esperen des del dilluns un desenllaç feliç que no acaba d'arribar. "La por de perdre tot el que tenim es fa més real", diu un dels veïns.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, compareixia al migdia, davant la premsa al lloc de comandament avançat i declarava que la situació estava sent "extremadament complicada" i que no es podia ser gaire optimista. L'Ajuntament de Gandia va decidir sol·licitar la declaració de zona d'emergència a la superfície afectada per l'incendi i ajudes econòmiques pels danys causats. Puig afegia que ara tot depèn que les condicions meteorològiques siguin propicies.

A la tarda l’incendi encara continuava descontrolat i la sensació que planava a l’ambient era tan fosca com el fum. Els efectius que havien estat lluitant contra les flames i havien sigut rellevats descansaven a l’interior dels vehicles. La majoria no sabien com anava la cosa i els que sí no feien bona cara. Cap a les sis es feia a l’interior del monestir la reunió del centre de coordinació operativa integrada i les autoritats dels municipis afectats per l’incendi. Un dels focs principals encara està actiu malgrat l’esforç que des de ja fa tres dies estan fent els equips d’emergències.