Societat 25/06/2020

Desallotgen sense avís 10 domicilis del bloc feminista de Sants Ca la Cristina, sis amb menors

Quatre de les sis famílies amb nens han sigut reallotjades en un dispositiu d'emergència

Germán Aranda Millán
4 min
Un menor (amb la cara pixelada) a la porta de la que era casa seva, al carrer Sagunt, en el moment de ser desnonat

BarcelonaNi a la Jocelin ni a cap de les deu unitats familiars que vivien al bloc feminista Ca la Cristina, ocupat el 8-M, les havien avisat que aquest dijous a les sis del matí les despertarien per ser desallotjades. "Han tirat la porta a terra de males maneres i cridant, m'han dit que tenia deu minuts per recollir-ho tot i al meu fill li han dit que jo el portaria a ocupar de nou i ell ens faria fora un altre cop", lamenta la dona, que hi vivia amb els seus dos fills de 8 i 10 anys. El bloc, al barri de Sants, va ser ocupat durant el 8-M i s'hi va constituir un espai no-mixt on vivien sis famílies amb menors i quatre unitats familiars més.

Quatre de les famílies amb menors han sigut reallotjades, entre elles la Jocelin i els seus fills, que passaran les nits fins dilluns en una pensió on els ha ubicat l'Ajuntament, en "una habitació sense finestres amb els dos nens" al barri d'Horta, segons explica després d'haver-hi anat. Va decidir ocupar precisament perquè, sense papers i fent de treballadora domèstica amb feines esporàdiques, no cobrava prou per pagar un lloguer i es va cansar d'anar alternant pensions on els posava provisionalment l'Ajuntament. "Fins a set en set mesos", algunes d'elles amb canvis de ciutat inclosos, amb el que suposa això per a nens escolaritzats en un barri concret, explica.

Precisament aquest és l'argument principal del Sindicat de Llogaters per demanar que "el reallotjament de les famílies ha de ser dins el barri", com han demanat via Twitter després d'anunciar que s'instal·laven al vestíbul dels apartahotels Cosmos, al barri de Sants, per demanar-ho. Hi han passat una hora, després d'haver-se manifestat (unes 90 persones) a les portes del Consell de Barri de Sants per exigir mesures municipals i de tallar el carrer Creu Coberta mentre es dirigien cap als apartaments.

"Era un espai lliure de violència que s'ha trencat amb la violència policial", ha denunciat la Maria, una de les veïnes desallotjades, que ha acusat l'alcaldessa Ada Colau de "fer-se dir feminista" però "donar solucions poc feministes", en relació als reallotjaments que ofereix el consistori, "que aparten les veïnes del barri", ha dit. "Hi ha hotels buits però l'administració ens envia fora del barri", ha lamentat la Jaira, també activista del Sindicat de Llogaters.

Tant la Jocelin com l'Abir, de 18 anys, i el seu germà de 21 denuncien que no els han deixat prou temps per treure les seves coses del pis. "La meva mare pateix del cor i no els ha importat per rebentar la porta", diu l'Abir, que per poc no s'hi ha deixat els apunts de la selectivitat. La família de l'Abir va ser desnonada el 24 de febrer i durant uns dies, explica, van estar en albergs per a gent "en situació de marginació", tal com diu la web del centre residencial Els Alps de l'Hospitalet. Van trobar en Ca la Cristina un lloc digne per viure, però aquest dijous els han tornat a fer fora.

Tant ells com la Saioa, una altra de les veïnes desallotjades, expliquen que els han fet apuntar en un full allò que deixaven que era de valor i emportar-se només el que podien carregar en aquell moment, ja que no han tingut temps de més. Els han dit, però, que podran recollir totes les pertinences. La Saioa, que té fills de 8 i 4 anys, també va patir un desnonament el setembre de l'any passat i des de llavors els petits han estat en cases de familiars. El seu sou de 900 euros com a caixera de supermercat (després d'un temps a l'atur) és, com a referent de família monoparental, insuficient per pagar un lloguer.

"Per a mi tot té valor, el pis estava buit", diu la Jocelin, que es queixa de la manera com han entrat. "Hi han fet de tot". Denuncia, a més, que durant el desallotjament han aparegut treballadors de City Lock, que a la seva web s'anuncia com a "l'única garantia de desokupació". Quan el diari ARA s'hi ha posat en contacte, l'empresa no ha volgut fer cap declaració al respecte. La Jocelin assegura que els treballadors d'aquesta empresa també van intentar canviar els panys durant el període més cru de la pandèmia, el 14 d'abril, tal com va informar Eldiario.es.

Les veïnes es queixen que van ser denunciades per l'empresa Dinder Trade per la via penal per usurpació i que els jutjats els havien informat que el cas havia sigut arxivat per falta de proves. La resolució judicial, a la qual una d'elles ha pogut fer una foto, no parla d'usurpació sinó de procedir "al desallotjament de persones que indegudament i sense l'oportuna autorització del titular estan ocupant l'immoble". Cap d'elles, però, ha rebut notificació de l'escrit i s'han trobat directament amb els furgons dels Mossos a primera hora del matí.

Els desnonaments i desallotjaments no urgents van frenar-se durant l'estat d'alarma i s'han reactivat amb la reobertura dels jutjats i l'inici de les notificacions judicials a principis del mes de juny. El Sindicat de Llogaters de l'Hospitalet, vinculat amb el bloc de Sants, barri en el qual també fa activisme, es va mobilitzar pels dos últims desallotjaments dels quals va tenir constància, un dilluns i l'altre la setmana passada, i finalment no es van executar. Però el d'aquest dijous ha agafat activistes i veïnes per sorpresa.

stats