SOCIETAT
Societat 27/07/2012

Desarticulada una de les organitzacions més actives de contraban de tabac andorrà

Amb 35 detinguts arreu de l'Estat, 8 dels quals a Catalunya, s'estima que anualment cometien un frau de 10 milions d'euros

Ara / Acn
3 min
Un dels enviaments de tabac de contraban intervingut a Porriño (Corunya).

BarcelonaL'Agència Tributària i la policia andorrana han desarticulat una de les organitzacions de contraban de tabac andorrà més actives de l'Estat. En el marc de l'operació 'Alga', que va finalitzar aquest dijous, s'han detingut 35 persones de 5 comunitats autònomes diferents, s'han comissat 237.500 paquets de tabac i s'han fet 20 registres a domicilis i comerços. Es calcula que l'organització cometia un frau de 10 milions d'euros a l'any controlant l'entrada de tabac des d'Andorra i la seva distribució i venta posterior. Dels detinguts n'hi ha 8 de Catalunya, 23 a Galícia, 2 a Andalusia, 1 a Astúries i 1 a Castella la Manxa.

S'estima que el frau que podrien haver comès aquestes organitzacions supera els 10 milions d'euros a l'any. Uns imports que es deixaven d'ingressar per finançar la despesa pública i que es quedava l'organització criminal. Amb una gran xarxa que els permetia la distribució de la mercaderia de contraban per tot l'Estat, les organitzacions que s'han desactivat aconseguien fer circular tabac des d'Andorra a diversos punts de venda amb una especial incidència a Galícia.

La investigació d'aquest grup criminal ha estat dirigida pel magistrat titular del jutjat d'instrucció número 2 de Santiago de Compostel·la, José Antonio Vázquez Taín, i va començar arran de la desarticulació, al gener de 2012, d'una altra xarxa de contraban de tabac amb el decomís de dos contenidors amb tabac que provenia de Dubai i Canàries, destinats al mercat gallec.

En aquell moment, l'Agència Tributària va fer 19 detencions i va intervenir un total de 450.000 paquets de tabac, que haurien suposat una reducció per a les arques de l'Estat d'1,5 milions d'euros. Això va deixar sense subministrament el mercat de contraban de tabac de Galícia i llavors és quan entra en joc la xarxa de contraban des d'Andorra que ara ha estat desarticulada.

Durant la investigació de l'operació 'Alga', que s'ha portat a terme per Vigilància Duanera de Galícia i Catalunya, i per la policia andorrana, s'han interceptat una desena d'enviaments de tabac de contraban d'Andorra, per la qual cosa s'han comissat 237.500 paquets. Entre els enviaments comissats durant la investigació destaca un que es va fer a la Corunya el passat 4 de juny on es va interceptar un camió que venia d'Andorra i que tenia un doble fons on hi havia amagats gairebé 75.000 paquets de tabac.

A la fase final de la investigació, es van fer les entrades i registres als domicilis dels investigats. De la mateixa manera, s'han registrat diverses instal·lacions comercials des d'on es distribuïa el tabac de contraban. Entre d'altres, dos llocs del Mercat de Santa Lucía (Corunya) i tres al Mercat de la Piedra (Vigo), coneguts focus de distribució de cigarrets de tabac de contraban i productes falsificats. En el marc d'aquests registres, s'han descobert més de 170.000 euros i 15.000 paquets de tabac, a més a més de diverses peces de roba i bosses falsificades.

Entre els detinguts hi ha els caps de la organització de contraban, que dirigien la introducció del tabac a l'Estat, la seva distribució i fins i tot la venda a determinats punts, així com diversos venedors actius de tabac que aprofitaven negocis legals per posar a disposició dels consumidors el tabac il·legal. Els detinguts, que estan acusats de pertànyer a una organització criminal i diversos delictes de contraban, contra la Hisenda Pública, el blanqueig de capitals i contra la propietat industrial, passaran a disposició judicial al llarg de les properes hores.

Als registres s'han trobat proves dels elevats guanys que acumulaven els contrabandistes, que gestionaven comptes bancaris amb diversos cents de milers d'euros de moviments. En un dels petits punts de venda registrats s'hi van trobar més de 70.000 euros. El jutge d'instrucció ha cursat autos de bloqueig dels comptes de tots els integrants de la xarxa així com l'embargament preventiu dels seus immobles i vehicles.

stats