Societat 16/01/2012

Desarticulat al Baix Llobregat un grup molt violent que robava a gent gran

El grup escollia persones d'edat avançada o amb alguna minusvalidesa, esperaven que anessin al banc i després els hi extreien els diners amb violència

Ara
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir el 10 de gener onze persones, de nacionalitat colombiana que vivien a Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, com a presumptes autores de diversos furts, robatoris amb violència i intimidació, de blanqueig de capitals i organització criminal. A més, tres menors d'edat van passar a disposició de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i quatre vehicles propietat dels detinguts van quedar intervinguts.

Els detinguts formaven part d'una organització criminal que robaven a persones, normalment d'edat avançada, els diners que aquestes havien fet prèviament a una sucursal bancària, utilitzant diverses tècniques. Els detinguts es dividien en dos grups de 5 a 7 persones, que actuaven en zones independents. Cada grup actuava de forma totalment coordinada i repartint-se les tasques per assegurar la consumació del delicte.

En el repartiment de tasques, hi havia la persona que realitzava la funció de marcador que s'encarregava de seleccionar, dins de la sucursal bancària, a la possible víctima escollida. Normalment escollien una persona amb poques possibilitats de defensa, a causa de la seva edat o minusvalidesa física. El seu objectiu és localitzar una víctima adient i que la quantitat econòmica que retira de l'entitat bancària, sigui atractiva per cometre el robatori. També s'encarregava de comunicar a la resta del grup, quina era la víctima seleccionada.

D'altra banda, dos o tres persones més del grup que es troben a l'exterior, eren els encarregats d'executar materialment l'il·lícit penal, realitzant un seguiment a la víctima i escollint el lloc més adient i discret per realitzar el furt o robatori, amb tendència a fer-ho en el portal de l'habitatge de la víctima.

Normalment, si el delicte es produïa a la via pública, els lladres ho acostumaven a realitzar amb molta habilitat, tirant unes monedes al costat de la víctima per distreure-la i mentre s'ajupia, sostreure el sobre amb diners. També, utilitzaven una caixa de cartró o similar per dificultar la seva visió, mentre li preguntaven qualsevol qüestió, moment que aprofitaven per sostreure els diners.

Els onze detinguts, la majoria dels quals conten amb diversos antecedents policials per delictes contra el patrimoni, van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció de guàrdia de Gavà el divendres dia 13 de gener. El jutge va decretar l'ingrés a presó per cinc d'elles. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

stats