Societat 25/01/2011

Desarticulat un grup internacional dedicat al finançament de plantacions de cànnabis i al blanqueig de capital

2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han pres part d'una operació internacional contra la venda d'estris per al cultiu de cànnabis i el blanqueig de capital que ha permès fer 25 escorcolls a diversos països europeus (entre ells Catalunya) i ha permès detectar que el grup podria haver blanquejat prop de tres milions d'euros provinents del narcotràfic a través de la compra de propietats immobiliàries a la Costa Brava.

Tot plegat es remunta al setembre del 2009, quan la policia holandesa va començar a investigar una empresa dedicada al cultiu de marihuana al municipi de Wijchen, després de detectar-hi grans fluxos de capital i fonts de finançament sospitoses.

Més de 250 policies participen en l'operatiu policial que està tenint lloc a Holanda aquest dimarts, entre els quals membres dels Mossos d'Esquadra, que hi participen des de Catalunya coordinats per la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols.

A Catalunya s'estan fent dues entrades i escorcolls a Calonge (Baix Empordà) als domicilis dels presumptes líders de l'organització i s'han precintat nombroses propietats. També s'ha comissat documentació relativa al delicte de blanqueig de capital, així com diners, joies i diversos vehicles de luxe, com ara un Bentley Continental valorat en 180.000 euros.

Totes les entrades i escorcolls s'han fet de manera simultània a Bèlgica, Aruba i Catalunya i s'han detingut els tres presumptes principals líders de l'organització criminal.

Cal destacar que a Holanda administrar una empresa dedicada al cultiu de marihuana no és un delicte, però els investigadors han demostrat la comissió de diverses accions il·lícites del grup a través d'un d'aquests establiments al poble de Wijchen. Se'ls imputen delictes de falsedat documental i blanqueig de capital obtinguts amb el cultiu i el tràfic de cànnabis durant els anys 2002 al 2008.

També se'ls imputa un delicte contra la salut pública per haver facilitat i finançat el cultiu de grans plantacions de cànnabis a diversos indrets d'Europa, per haver facilitat els materials necessaris per al cultiu i per haver utilitzat l'empresa distribuïdora de les eines com a eixos principals en la criminalitat organitzada dedicada al cultiu il·legal de cànnabis.

stats