Desarticulen a Catalunya i les Balears una empresa que volia enviar equipament per a míssils a l'Iran

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones a Barcelona, Tarragona i Palma

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa que pretenia enviar a l'Iran equipament industrial que havia de ser emprat per fabricar míssils. En l'operació han estat detingudes quatre persones, tres, de nacionalitat espanyola i l'altra iraniana, a Barcelona, Tarragona i Palma.

L'organització també pretenia desviar informació tecnològica de plànols i projectes d'enginyeria mitjançant un complex entramat empresarial. S'han practicat registres a quatre domicilis i a les seus socials de les empreses de la xarxa a Tarragona i Palma, des d'on es duien a terme les activitats il·legals, a més de la coordinació de les altres empreses involucrades.

Als detinguts, als quals se'ls imputa delictes de pertinença a organització criminal, contraban i blanqueig de capitals, se'ls han confiscat dues màquines per tractar metalls considerats de doble ús, és a dir, productes que poden destinar-se a usos tant civils com militars.

També s'ha confiscat l'equivalent a 10.000 euros entre rials iranians i euros, obtinguts amb els beneficis provinents del delicte de contraban, i s'han bloquejat els actius financers de les empreses involucrades.

Els agents han comissat abundant documentació sobre operacions d'exportació i venda de material de defensa i doble ús i amb gran quantitat de dispositius d'emmagatzematge informàtic que seran objecte d'estudi.

L'operació, anomenada Terracota, es va iniciar l'any passat, quan els agents van detectar l'adquisició de dues màquines de conformat de metalls en una empresa del sector de la defensa al Regne Unit.

La Guàrdia Civil va constatar que les màquines es van introduir de forma il·legal a l'estat espanyol per tal d'ocultar el seu veritable destí i amb la intenció d'esperar el moment més òptim per procedir al seu enviament a l'Iran. Això, vulnerant les sancions internacionals que pesen sobre aquest país pel desenvolupament del seu programa nuclear i de míssils.

Així, aquesta actuació ha frustrat l'enviament a l'Iran d'unes màquines sotmeses a control, ja que poden ser utilitzades en la fabricació de carcasses de míssils, així com dels elements usats en les centrifugadores de gas emprades en els processos d'enriquiment d'urani.

L'operació ha estat duta a terme per la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil amb suport d'unitats a Catalunya i Balears, i la investigació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona.