SOCIETAT

Desarticulen un grup internacional que explotava sexualment ciutadans brasilers

Les víctimes, dones i homes transvestits, eren captats al Brasil per integrants de la xarxa i es traslladaven a Catalunya

La Policia Nacional espanyola ha desarticulat un grup internacional dedicat a l'explotació sexual de ciutadans brasilers. Han estat detinguts vuit dels seus membres a les demarcacions de Tarragona, Barcelona i Girona. Les víctimes, dones i homes transvestits, eren captats al Brasil per integrants de la xarxa i es traslladaven a Catalunya passant prèviament per Portugal. Els membres vigilaven contínuament les víctimes mitjançant un sistema intern de videocàmeres i vivien en condicions insalubres a domicilis de Reus, Salou, Terrassa, Vilanova del Camí i Lloret de Mar. L'organització subministrava cocaïna als explotats per garantir-ne la disponibilitat 24 hores al dia, tal com s'anunciava als mitjans. La investigació va començar després de detectar dos domicilis de la ciutat de Reus on s'exercia la prostitució sota el control d'un grup organitzat. Els agents van constatar que la trama estava integrada per persones d'origen brasiler, espanyol i dominicà, i que disposaven de diversos locals dedicats a la prostitució a Catalunya. Es va comprovar també que les dones i els homes eren captats al Brasil amb la promesa d'una feina a l'Estat, i una vegada a Catalunya, eren traslladats a domicilis en els quals finalment exercien la prostitució.

Les cases estaven situades a Reus, Salou, Terrassa, Vilanova del Camí i Lloret de Mar, i les dirigien 'mamis' o encarregades. La seva funció consistia a controlar l'activitat desenvolupada per les víctimes als bordells i recaptar els diners corresponents als serveis prestats per fer-los arribar als màxims responsables de la banda.

Disponibles 24 hores

L'organització subministrava cocaïna a les víctimes i, fins i tot, als mateixos clients. D'aquesta manera, aconseguien mantenir l'exigida disponibilitat de 24 hores anunciada als mitjans de comunicació. Els explotats vivien en habitacions de les cases, en condicions insalubres i ocupant lliteres. En aquestes estances esperaven els clients, controlats per videocàmeres. No podien abandonar els domicilis durant més d'una hora i se'ls tancava quan la persona encarregada de controlar-los havia de sortir. Periòdicament, canviaven de prostíbul en funció de les necessitats amb la finalitat de renovar l'interès dels clients.

En els set registres domiciliaris es van intervenir 8.000 euros en metàl·lic, 35 grams de cocaïna, articles per practicar rituals de vudú, quatre datàfons pel cobrament amb targetes de crèdit, tretze telèfons mòbils, tres ordinadors portàtils, un vehicle i documentació relacionada amb l'activitat del grup. Els detinguts, als quals s'han imputat delictes de pertinença a grup criminal, tracta amb éssers humans, contra la salut pública, blanqueig de capitals, activitats contra els drets de ciutadans estrangers i relatius a la prostitució, van ser posats a disposició del jutge.