Desarticulen una organització dedicada al tràfic de persones amb més de 1.000 víctimes

La policia estima que el grup va obtenir uns beneficis de més de mig milió d'euros 

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització internacional dedicada al tràfic de persones. S'han identificat més de 1.000 víctimes, entre les quals dones embarassades i menors, que eren abandonades quan no podien pagar la quantitat exigida pels explotadors. Les víctimes, que provenien sobretot de països africans, eren captades en origen per treballar de manera irregular i en precari. Se les traslladava a Espanya, des d'on les distribuïen a Bèlgica, França i Alemanya exigint el pagament d'entre 500 i 750 euros. En el transcurs de l'operació, que va començar el 2018, hi ha hagut 12 detencions. S'han fet escorcolls a les demarcacions de Burgos, Lleida i Barcelona, així com tres a Portugal, dos a Alemanya i una detenció als Països Baixos. Els investigadors estimen que l'organització va obtenir uns beneficis de mig milió d'euros.
 
Una part d'aquesta organització estava establerta a l’Estat i estava formada principalment per persones subsaharianes que residien a la demarcació de Lleida, on disposaven d'un pis a càrrec del cap de l'organització a la localitat de Rosselló (Segrià). Tenien, també, un segon immoble a Mataró, on vivien la resta de membres de l'organització, tal com recull l'ACN.

Cada integrant de la xarxa tenia un rol diferenciat i obeïa a una jerarquia clara. El líder a escala internacional, conegut com el cap, era un home d’origen centreafricà que residia a Portugal i Alemanya. Tenia antecedents en altres països europeus per afavoriment de la immigració irregular i presumia de portar 25 anys dedicat a la mateixa activitat. Per incrementar els beneficis havia posat en marxa una estructura societària i immobiliària que els havia permès captar també persones d’origen asiàtic (generalment nepalesos, hindús i pakistanesos), que traslladaven des d'Alemanya a la península Ibèrica, majoritàriament a Portugal.

Amb aquesta infraestructura feien viatges Espanya-Alemanya-Espanya-Portugal. Per a això utilitzaven furgonetes llogades o algun dels dotze vehicles de l'organització a nom d'altres persones, que sobrecarregaven amb persones i bidons de combustible, per maximitzar els beneficis per trajecte. S'han comptabilitzat uns 90 viatges amb més de 1.000 víctimes.

L'organització tenia normes molt estrictes. Estava establert quina era la quantitat a abonar i com s’havia de fer el pagament, no s’havia de parlar amb les autoritats si els identificaven i havien d'utilitzar una destinació fictícia. A més, no feien servir sistemes de retenció per poder-se ocultar ràpidament en cas de presència policial (especialment pel que fa a nens i nadons). Els menors de set anys havien d'anar asseguts damunt d'un altre ocupant –generalment una dona– però pagaven igualment el trajecte.

L'operació ha tingut una gran complexitat pel seu abast geogràfic i temporal, ha estat dirigida per un jutjat de Tremp i impulsada per la Fiscalia de Lleida. La coordinació internacional s'ha fet a través d’Eurojust, amb la participació de policies i òrgans judicials d'Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya.