Societat 11/04/2012

Desarticulen un grup de presumptes estafadors d'entitats bancàries d'arreu de l'Estat

S'han detingut 28 persones, entre les quals els líders de l'organització, que tenien pagarés preparats per valor de 27 milions d'euros

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han desarticulat una organització que presumptament es dedicava a falsificar documents que després feien servir per estafar entitats bancàries d'arreu de l'Estat. Segons la policia, els detinguts sostreien, manipulaven i falsificaven documents d'identitat i xecs bancaris que utilitzaven per obtenir grans beneficis econòmics.

Els detinguts són José Manuel G. F. i Rafael B., sospitosos de ser els principals responsables de l'organització. La investigació assenyala que la xarxa tenia una estructura piramidal. Els dos, veïns de Platja d'Aro, vivien en xalets luxosos contigus que comunicaven entre ells. Des d'allà, explica la policia, lideraven l'organització i coordinaven les actuacions i activitats criminals de la resta de membres de la banda. La policia els ha detingut quan eren a punt de volar al Brasil. Els presumptes estafadors tenien pagarés a punt per valor de 27 milions d'euros. També s'han fet quatre entrades i escorcolls a Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) i a Barcelona, i s'han desmantellat els laboratoris on es fabricava la documentació falsa.

A Rafael B., expert informàtic, se l'acusa d'estar especialitzat en cometre estafes i falsificacions. Té diverses condemnes pendents a Itàlia i les autoritats d'aquell país el relacionen amb la Camorra. De fet, després de ser detingut per formar part de la cúpula d'estafadors, va tornar a ser detingut i se'l va posar a disposició de l'Audiència Nacional, per donar compliment a una ordre europea d'extradició.

Pel que fa a la resta de detinguts, la policia assenyala l'existència de dos subgrups a la cúpula: un format per la persona que facilitava els xecs i que interactuava directament amb els líders, i un altre format pels falsificadors de documentació. A continuació hi havia el conjunt de persones anomenades 'mules', dedicades a obrir comptes bancaris amb documentació falsa o, de vegades, real. Després ingressaven xecs falsificats o rebien transferències de comptes on se n'havien ingressat d'altres. A canvi rebien un percentatge.

Les detencions s'han fet a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Cassà de la Selva (Gironès), Celrà (Gironès), Girona, Rubí (Vallès Occidental), Sant Martí de Llémena (Gironès), Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), Vilobí d'Onyar (Selva), Salt (Gironès), Amer (Selva), Llagostera (Gironès) i Tossa de Mar (Selva).

La majoria dels detinguts són de nacionalitat espanyola, mentre que la resta són brasilers i un italià.

stats