Societat 09/09/2012

Descobreixen 15 abocadors incontrolats de deixalles a l'Alt Empordà després del gran incendi

A tot Catalunya hi ha uns 500 'punts negres', una trentena dels quals, a les comarques gironines

Acn
2 min
Un dels 'punts negres' que la campanya 'Desembruta' ha fet públic a les comarques gironines / CAMPANYA DESEMBRUTA / ACN

GironaLa campanya Desembruta, promoguda per la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable, l'associació Retorna, l'obra social de Caixa Madrid i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ha permès descobrir una quinzena de 'punts negres' −abocadors incontrolats de deixalles− a la comarca després del gran incendi. El foc que va calcinar unes 13.000 hectàrees ha deixat al descobert aquests punts on hi ha tota mena de residus, plàstics i llaunes, entre altres elements.

L'associació Retorna té previst celebrar aquest any una de les quatre jornades de recollida de deixalles a la zona de l'incendi per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i netejar els punts implicats. La campanya necessita de la participació ciutadana per poder detectar tots els 'punts negres' que hi ha al territori. El projecte, que va començar al juny, ja compta amb un miler d'abocadors registrats a tot l'estat espanyol, la meitat a Catalunya.

Qualsevol persona que vegi un abocador incontrolat pot fer una fotografia, descarregar-se l'aplicació 'Desembasura' i, directament, penjar les fotografies. L'usuari només ha d'escriure què veu i, automàticament, els residus es fan visibles al mapa virtual que hi ha al portal web de la campanya. Des d'aquesta aplicació es poden consultar tots els 'punts negres' en qualsevol moment i es pot veure com apareixen, de mica en mica, els diversos indrets que contaminen el nostre entorn. Amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va decidir col·laborar en aquesta campanya.

Abocadors que van fer més difícil l'extinció dels focs

Des del Consell van passar a l'entitat Retorna una quinzena de fotografies d'abocadors incontrolats de deixalles que s'havien trobat després del foc que va calcinar la comarca. Un dels responsables de la campanya 'Desembruta', César Sánchez, ha explicat que en aquests punts s'han trobat tota mena de residus, com "llaunes, plàstics, envasos o altres deixalles de grans dimensions". "Creiem que els abocadors incontrolats van perjudicar les tasques d'extinció del foc", ha explicat Sánchez.

L'objectiu de la campanya és sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica i, sobretot, detectar i netejar tots els abocadors il·legals. Per tal d'aconseguir aquesta fita, l'entitat Retorna té previst dedicar una jornada de neteja amb voluntaris en aquesta zona cremada. "Normalment fem unes quatre jornades durant l'any en diverses zones, com el Litoral, el bosc, el fons marí o la plana. Davant aquesta problemàtica hem pensat que seria positiu dur a terme aquesta jornada al territori cremat i recollir-ne totes les deixalles", ha conclòs Sánchez.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE