Societat 01/12/2011

Descobreixen un assassinat estel·lar

Investigadors de València i Granada descobreixen com una estrella indueix a una altra a la mort i crea un forat negre, segons publica avui Nature

EFE/Redacció
1 min

No sempre es té la ocasió de desvetllar els detalls d'una mort entre les estrelles. Segons publica la revista científica Nature avui, ho han aconseguit investigadors de la Universitat de València i de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia. Han descobert com una estrella indueix a una altra a la mort, un assassinat estel·lar que transcorre durant una mitja hora. Com a conseqüència, s'origina un forat negre amb una massa major a la del sol i un diàmetre d'uns 20 quilòmetres.

També han trobat una explicació possible a l'enigma de l'anomenada “erupció de Nadal” (el nom científic és GRB101225A), per què es va detectar al Nadal. És el resultat d'un aestrella de neutrons fusionant-se amb el nucli d'heli d'una esetrella gegant i antiga, a una distància de la Terra al voltant de 5.500 milions d'anys llum.

Aquest procés va passar per una fase en la que l'estrella de neutrons va penetrar a l'atmosfera de l'estrella gegant i quan va avançar fins al seu nucli s'hi va fusionar, resultant una gran explosió gegant i possiblement també el naixement d'un forat negre. Segons ha explicat a EFE Miquel Àngel Aloy, investigador de la Universitat de València, explica a EFE que es tracta d'una CRB “rara”, amb propietats diferents a les que es coneixien fins ara i que podria considerar-se com una evidència de que existeix una nova forma de produir forats negres estel·lars. “Una estrella massiva mor i forma una supernova, mentre que aquesta ha estat induïda a la mort per la seva companya, la qual ha anat caient fins arribar al nucli de l'estrella, on s'indueix una explosió supernova inusual i un objecte molt compacte, possiblement un forat negre”, explica Aloy.

stats