Descobreixen que l'estructura més gran de l'Univers és un forat negre

Un equip d'astronòms de la Universitat de Hawaii a Mänoa troba l'explicació al darrere de la gegantina zona freda a la constel·lació d'Eridà

 

La constel·lació d'Eridà, a l'hemisferi sud, és la sisena constel·lació més gran de les considerades modernes. Al seu interior acull una gegantina zona freda que, durant deu anys, ha estat motiu de discussió entre els astrònoms. Una dècada intentant trobar una explicació per a un misteri que, finalment, ha estat desvelat per un equip d'astrònoms de la Universitat de Hawaii a Mänoa: la zona freda és un gegantí forat negre.

L'any 2004, un grup d'astrònoms que estudiava el mapa format per les restes de la radiació emesa durant i després del Big Bang va descobrir el que va passar a ser conegut com a zona freda. La teoria del Big Bang considera que l'explosió va deixar l'Univers esquitxat de zones fredes i calentes, cadascuna d'elles amb dimensions molt diferents. Però mai s'havia trobat una zona tan gran. Tan gran que, de fet, és l'estructura més gran de l'Univers. O, si més no, la més gran descoberta fins ara.

Des del moment d'aquella troballa els científics van començar a investigar què havia motivat aquella gegantina zona freda , i després de deu anys d'observació i anàlisi, la conclusió és que la zona és un forat negre, un espai que no és, de fet, una zona buida, sinó una àrea en la qual la densitat de les galàxies és molt més baixa del que és habitual. L'estudi, publicat per la Royal Astronomical Society i Oxford University Press, assegura que el forat negre és tan increïble que és el responsable de la "desaparició" de 10.000 galàxies.

Tot i el descobriment del gegantí forat negre, el misteri de la zona freda continua obert. Segons els científics, el forat només explica en un 10% per què la temperatura és tan baixa en aquell sector de l'Univers. Un misteri que, mentre continuï obert, seguirà desafiant els defensors de la teoria del Big Bang coneguda fins ara. Una cosa, però, segueix sent clara: l'Univers s'expandeix. I ho fa gràcies a l'energia fosca.