ciència
Societat 07/06/2011

Descobreixen més de 600 espècies noves a Madagascar

L'informe 'L'Illa del Tresor: nova biodiversitat a Madagascar (1999-2010)' recopila el descobriment de 69 amfibis, 61 rèptils, 42 invertebrats, 385 plantes i 40 mamífers, entre ells el primat més petit del món, el lèmur ratolí de Berthe

Redacció
2 min
Granota de l'espècie Boophis lilianae, a Madagascar / WWF

BarcelonaEn els darrers 10 anys, els científics han descobert més de 615 noves espècies a Madagascar, la quarta illa més gran del món, on el 70% de les espècies són úniques a nivell mundial. Un informe publicat per la l'organització mundial WWF, dedicada a la conservació de la natura i el medi ambient, recopila el descobriment de 69 amfibis, 61 rèptils, 42 invertebrats, 385 plantes i 40 mamífers, entre ells el primat més petit del món, el lèmur ratolí de Berthe.

L'informe L'Illa del Tresor: nova biodiversitat a Madagascar (1999-2010)L'Illa del Tresor: nova biodiversitatMadagascar (1999-2010) destaca el patrimoni natural de Madagascar, un dels llocs prioritaris per a l'organització ecologista, però també n'assenyala les amenaces que pateix actualment. Segons l'informe, l'illa pateix un procés de desforestació a l'alça, que l'ha portat a perdre el 90% de la seva coberta forestal original.

“WWF treballa per establir una xarxa d'àrees protegides i promoure alternatives sostenibles que permetin als habitants de Madagascar viure en harmonia amb el món natural que els rodeja”, ha assenyalat Nanie Ratsifandrihamanana, director de Conservació de WWF Madagascar.

Entre els descobriments més importants de l'estudi, destaca el lèmur ratolí de Berthe (Microcebus berthae), que pesa només 30 grams i és el primat més petit del món.

Moltes de les espècies descobertes es troben amenançades a causa de la degradació del seu hàbitat, la desforestació i l'erosió i sedimentació dels esculls de corall. Els lèmurs, els ai-ai, la tortuga aranya, diverses espècies de tortugues marines, les guineus voladores, els camaleons, els cocodrils i els tenrecs són algunes dels milers d'espècies que estan al llindar de l'extinció.

Madagascar és una de les últimes selves tropicals de la Terra. L'illa alberga el 5% de totes les espècies de fauna i flora del món, però les comunitats locals troben dificultats per sobreviure.

WWF treballa des de fa tres dècades en diversos projectes de conservació amb el Govern i les comunitats locals, en un esforç per revertir la tendència de pèrdua de la biodiversitat i per ampliar el nombre d'àrees protegides. Gran part de les iniciatives es basen en posar de relleu el valor dels recursos naturals de la regió per desenvolupar oportunitats de desenvolupament sostenible, com l'ecoturisme.

stats